Stille før stormen

Gründerne Peter Sunde ( til høyre) og Gottfrid Svartholm Warg
Gründerne Peter Sunde ( til høyre) og Gottfrid Svartholm Warg

<pI dag faller dommen i Pirate Bay-saken.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les mer

FILDELING:

* Fildeling er utveksling av datafiler gjennom internett. For å delta i fildeling trengs program som ser hvilke filer de andre brukerne har.

* Nettsteder som Pirate Bay tilbyr slike program, og fungerer som møteplass for folk som ønsker å utveksle filer.

* Nettstedene fraskriver seg ansvaret for at filer som utveksles mellom brukere er opphavsrettsbeskyttet.

* Pirate Bay er verdens største søkemotor for fildeling med 25 millioner brukere. Nettstedet har daglig 140.000 treff fra Norge.

* De fire opphavsmennene bak nettstedet er tiltalt for medvirkning til brudd på den svenske åndsverkloven, og risikerer opptil ett års fengsel. (NTB)

Den 16. februar i år startet rettsaken mot nettstedet thepiratebay.org i Stockholms tingsrätt, og i dag klokken 11.00, to måneder senere faller altså avgjørelsen. Fire personer står tiltalt for å ha medvirket til brudd på den svenske åndsverksloven, fordi nettsiden muliggjør fildeling av opphavsrettbeskyttet materiale.

De tiltalte er grunnleggerne Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg og norsk-finske Peter Sunde, i tillegg til finansmannen Carl Lundström. Sistnevntes selskap har levert tekniske tjenester til nettstedet, og påtalemyndigheten hevder dessuten at han er deleier.

Les Fildeling: Drøm eller mareritt her

BRUDD PÅ OPPHAVSRETTEN

Det er den internasjonale plate-, film- og spillbransjen som har gått til sak mot svenskene, representert blant annet ved de multinasjonale plateselskapenes interesseorganisasjon IFPI. Med sin rekord på 25 millioner brukere er The Pirate Bay et av verdens største nettsteder, og det ligger derfor stor prestisje i utfallet av rettssaken, som følges langt utover Sveriges og Skandinavias grenser.

Det store spørsmålet er i hvilken grad man kan tillegge The Pirate Bay ansvaret for brudd på opphavsretten på grunnlag av den teknologien som brukes av nettstedet. Såkalte torrentfiler er nemlig ikke opplastet materiale, men hjelpemidler for å finne andre brukere som det overføres direkte fra.

BLOKKERING AV NETTSTEDET

Ved slutten av fjoråret påla en dansk domstol Tele2 å sperre sine brukeres tilgang til The Pirate Bay i påvente av resultatet av den svenske rettssaken. I ettertid har alle landets nettleverandører blokkert siden, inkludert Telenor-eide Sonofon.

Rettssaken ble startet av den danske avdelingen av IFPI. Etter deres suksess oppfordret IFPI Norge sammen med Norsk filmbyråforening og Norsk Videogramforening også Telenor til å stenge adgangen til nettsiden her til lands, men selskapet avslo på prinsipielt grunnlag, til tross for advarslene om rettslige skritt. Nå ligger det an til at prinsippet skal prøves også i norske rettssaler, selv om organisasjonene foreløpig ikke har tatt ut søksmål.

OPPBLUSSET DEBATT

The Pirate Bay-rettssaken har også ført til en oppblussing av debatten om fildeling og beskyttelse av opphavsrett her i Norge. Allerede i 2007 vedtok Venstres landsmøte å legalisere fildeling, samtidig med å innføre en mekanisme for å få betalt den som har opphavsrett til åndsverket.

I vinter plukket kunnskapsminister og SV-nestleder Bård Vegar Solhjell opp tråden i bloggen sin, og til tross for oppgitte protester fra platebransjen fulgte SV opp med et landmøtevedtak om å utrede et system for lovlig ikke-kommersiell fildeling finansiert av en lisensordning.

Les Venstre på bærtur her

Opphavsretten legger grunnlag for at en kreativ utøver kan få betalt for jobben vedkommende gjør. Når noen skaper et åndsverk, for eksempel et musikkstykke, en bok eller en film, har vedkommende automatisk opphavsretten til dette verket. Uten samtykke fra opphavsmannen har da ingen andre lov til å benytte seg av åndsverket, med visse spesifikke unntak som for eksempel sitering.

Norske artister har i liten grad uttalt seg på egne vegne. På onsdag deltok Postgirobyggets Arne Hurlen på et seminar i regi av Høyre om fildeling, og var i den anledning svært kritisk til Solhjells utspill. Röyksopp sa derimot i et intervju med Bergens Tidende nylig at de ikke hadde noen problemer med ulovlig nedlasting.

ABC Nyheter følger saken etter at dommen har falt klokken 11.00 i dag.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Personvernpolicy