- Sammenheng mellom kosthold og astmarisiko

SAMMENHENG: Britiske forskere har funnet en sammeneheng mellom mangel på vitaminene C og A og risikoen for å utvikle astma. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
SAMMENHENG: Britiske forskere har funnet en sammeneheng mellom mangel på vitaminene C og A og risikoen for å utvikle astma. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pVitaminmangel øker risikoen for å utvikle astma, viser britisk forskningsgjennomgang.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om astma

Astma er en kronisk betennelse i luftveiene. På lang sikt kan astma føre til tap av elastisk vev i lungene.

Typiske symptomer er perioder med hoste, tungpust og piping i brystet. Utpustingsfasen er forlenget og anstrengt, og ofte hørbart hvesende.

Diagnosen stilles ved typiske symptomer, målinger av lungefunksjonen og allergitester.

Astma kan opptre i alle aldre og forekomsten er økende. Flere gutter enn jenter får sykdommen før 10 års alder, og ca 10 prosent av befolkningen vil på et tidspunkt i livet ha astma.

Kilde: Pasienthandboka.no

Astma er en kronisk betennelse i luftveiene, som gir hoste, tungpust og piping i brystet. Forekomsten av astma er økende og cirka én av ti vil ha astma i løpet av livet.

Årsakene til astma er ikke sikkert klarlagt, men man antar at flere faktorer spiller inn.

Nå viser en gjennomgang av en rekke vitenskaplige studier at det de som har mangel på vitamin A eller C er mer utsatt for å utvikle sykdommen, melder The Independent.

Vitamin A finnes i blant annet mørke grønne grønnsaker, som brokkoli og spinat, samt i lever, melkeprodukter og egg. C-vitamin finnes i frukter som appelsiner og ananas, samt i en rekke grønnsaker.

Det er forskere fra University of Nottingham som har gjort en gjennomgang av tilgjengelig forskning på området, som inkluderte 40 relevante studier gjennomført mellom 1980 og 2007.

Det de kom frem til var at de menneskene som hadde lave nivåer av C-vitamin i blodet, hadde 12 prosent økt risiko for å få astma. Analysen viste også at mennesker med astma i gjennomsnitt bare fikk i seg en fjerdedel av det anbefalte daglig inntaket av A-vitamin. De som var mest plaget av astma hadde lavest nivåer av A-vitamin i blodet.

- Det ser ut som det er en sammenheng mellom diett og åndedrettssykdom. Det er uklart hva som er linken, men det har antageligvis å gjøre med de betennelsesdempende egenskapene til vitaminer, sier professor Jo Leonardi-Bee, som står bak studien, ifølge The Independent.

Det er likevel ikke så enkelt som at det å få i seg mer av disse vitaminene vil hjelpe de som lider av sykdommen. Hittil har forsøk med å behandle astmatikere med vitamintilskudd gitt dårlige resultater.

- Det er vanskelig å vite hvilken dose og hvilken vitamin man skal gi, og om man har holdt på lenge nok til å oppnå effekt, sier Leonardi-Bee.

Flere forskere sier til BBC at det nå er nødvendig med omfattende studier som kan klargjøre om det er en direkte sammenheng mellom vitamininntak og sykdommen.

Personvernpolicy