Solgte fredet skatoll - må i fengsel

FJERNET SKATOLLET OG SOLGTE DET: Det er dette skatollet mennene ble dømt for å ha fjernet fra den verneverdige hytta i Østerdalen. Foto: Økokrim
FJERNET SKATOLLET OG SOLGTE DET: Det er dette skatollet mennene ble dømt for å ha fjernet fra den verneverdige hytta i Østerdalen. Foto: Økokrim
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Viktig dom, sier Økokrim.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To menn er i Nord-Østerdal tingrett dømt til fengsel, og en tredje er dømt til å betale bøter for å ha handlet med fredet inventar fra et verneverdig bygg på Koppangtunet i Stor-Elvdal i Østerdalen.

Møblene sto i ei fredet stue fra 1790. Hytta ble fredet i 1923, og det er ulovlig å gjøre endringer i slike bygg.

Ville «male»

En av de dømte mennene kjøpte stua i 2004. I juli 2005 tok han kontakt med Hedmark fylkeskommune og ba om å få male stuerommet. Det er dette rommet som huset antikvitetene, blant dem et framskap og et skatoll, som begge sto bygget inn i de historiske veggpanelene.

Allerede dagen etter han fikk tillatelse til å male ble skapene solgt til en antikvitetshandler for 300.000 kroner. Hullene i veggen ble dekket opp med tilnærmet like paneler, og veggen malt for å skjule sårene.

Møblene ble solgt videre, da med en pris på 400.000, til en samler som satte møblene på hyttetunet sitt i Trysil. Også denne mannen ble dømt i tingretten, men han slapp med en bot.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksantikvaren anmeldte mennene

Det tok lang tid før myndighetene ble gjort oppmerksomme på ugjerningen.

- Folk i lokalmiljøet begynte å spørre hvor disse møblene var blitt av, og de kontaktet Riksantikvaren, som gjorde egne undersøkelser. De fant ut at inventaret i hytta var blitt endret, og at møblene var solgt videre. Det var de som meldte de tre til Økokrim, sier politiadvokat Tarjei Istad i Økokrim til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet fikk sakkyndig hjelp til å fastslå at inventaret var endret på uoriginalt vis.

(Saken fortsetter under bildet)

Eieren av dette verneverdige bygget ble dømt for å ha fjernet møbler og solgt dem videre. Foto: ØkokrimEieren av dette verneverdige bygget ble dømt for å ha fjernet møbler og solgt dem videre. Foto: Økokrim

Selgeren av møblene ble dømt til fengsel i 30 dager for brudd på kulturminneloven. Kjøperen og antikvitetshandleren ble begge dømt for uaktsomt heleri. Antikvitetshandleren fikk 14 dagers fengsel, mens kjøperen fikk en bot på 30.000 kroner. Antikvitetshandleren måtte også tåle inndragning av 110.000 kroner. Møblene ble i tillegg inndratt fra kjøperen, skrev Økokrim i en pressemelding tidligere i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Møblene vil nå tilbakeføres til stua, og skadene reparert. Mennene slipper tiltale for å ha endret inventaret etter en vurdering gjort av Riksantikvaren.

- Riksantikvaren kunne fort tiltalt mennene får skadeverket på stua, men sårene i panelveggen ble underordnet det at møblene var borte, sier Istad.

Fornøyd

Istad er fornøyd med dommen mot mennene.

- Vi er tilfredse med at retten i all hovedsak ser jussen på samme måte som påtalemyndigheten. De gjorde ikke gode nok undersøkelser da de tok ut møblene og solgte dem videre. De sjekket med grunnboka, med i slike handler ligger et krav til aktsomhet, og at de skal sjekke så grundig som mulig. De må sjekke med Riksantikvaren eller fylkesmannen, sier han.

Antikvitetshandleren som ble dømt og kjøperen er begge erfarne med handel av antikviteter, og det er del av grunnen til at straffene ble såpass strenge.

- Straff skal jo skremme andre fra å gjøre liknende. Den sender også et klart krav til kjøpere av antikviteter om at de har plikt til å undersøke antikvitetene fra fredede bygg før de kjøper, sier han.