- Nå er det vår i sør

- Nå er det vår i sør
- Nå er det vår i sør

<pTil helgen blir det vær for dekkbytte i sør. Bilister i nord må beholde piggene på – der herjer fortsatt vinteren. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå er det definitivt vår i Sør-Norge, også i meteorologisk forstand. Det inntreffer når døgnmiddeltemperaturen er over null grader og i stigning, sier vakthavende meteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt.

Varmt i sørveggen

Helgevarselet åpner for vårlige aktiviteter over stort sett hele Sør-Norge - som å kvitte deg med piggdekkene. Reglene tilsier at kjettinger og piggdekk må av første mandag etter 2. påskedag for bilistene i Sør- og Midt-Norge. Hvis ikke vær- og kjøreforholdene tilsier noe annet, skal ikke piggdekkene på igjen før 1. november.

Lite tyder på det, for varselet er godt. På gunstige steder vil dagtemperaturen lett komme opp i 10-12-15 grader. Med unntak av litt bygevær i Trøndelag og Møre og Romsdal søndag, blir det sol eller lettskyet vær over hele Sør-Norge i helgen.

- I alle fall lørdag ser ut til å bli en fin dag også med sol. Nordavind vil riktignok gi et skarpt drag i lufta. Men på lune plasser og i sørveggen har man det fint på lørdag. Søndag blir det litt mindre vind. Det er muligheter for skyer, men dagtemperaturen vil gå opp, sier Thyness til NTB.

Fortsatt vinter

I Nord-Norge går dagtemperaturen ned. Her er værbildet preget av nordavind og snøbyger. Områdene sør for Salten går klar av snøværet lørdag, men må dele snøbyger og sur vind med resten av landsdelen søndag.

- I nord er det er fortsatt kaldt og vinter - uten tvil. Enkelte steder på innlandet vil temperaturen synke til minus 10-15 grader, sier Vibeke Thyness.

Både været og reglene tilsier med andre ord at piggdekkene bør beholdes for bilistene i Nord-Norge. Piggdekkene kan beholdes til 1. mai i Nordland, Troms og Finnmark.

Uansett hvor du bor i landet er det ingen begrensninger for når du kan kjøre med piggfrie vinterdekk.

Personvernpolicy