Skal bruke milliarder på el-bil

Lord Peter Mandelson er en av initiativtakerne til den britiske regjeringens massive satsing på elektriske biler. I dag vil han presentere planer som kan forandre veitrafikken i Storbritannia radikalt. Foto: Scanpix
Lord Peter Mandelson er en av initiativtakerne til den britiske regjeringens massive satsing på elektriske biler. I dag vil han presentere planer som kan forandre veitrafikken i Storbritannia radikalt. Foto: Scanpix

<pBriter vil bli tilbudt lokkemidler med en verdi på oppmot 50.000 norske kroner dersom de velger å kjøpe en elektrisk bil.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannia skal satse 250 millioner pund, rundt 2,5 milliarder kroner, på å få ned landets utslipp av CO2, skriver den britiske avisa The Guardian.

- Rundt 35 prosent av vårt totale CO2-utslipp skjer innen transportsektoren. Og veitrafikken står for 58 prosent av det igjen, sa Hoon til avisa i går.

Derfor er det her tiltak skal settes inn for å sikre at landet når klimamålene det har satt seg. Innen 2020 skal CO2-utslippene reduseres med 26 prosent, innen 2050 skal utslippene være redusert med 80 prosent.

60 prosent av bilreisene innenlands i landet er kortere enn 40 kilometer.

- Disse pendlerne kan lade opp bilen hjemme, kjøre til jobben og hjem igjen, og det er klart innenfor rekkevidden elektriske biler skal ha, sier Hoon.

Milliardstøtte til produsentene

Elektriske biler koster rundt 120.000 kroner i øylandet i dag. Med subsidiene vil prisen bli svært konkurransedyktig. Likevel er det rekkevidden som tradisjonelt har vært el-bilenes akilleshæl. Ny batteriteknologi og en kraftig satsing i størrelsesorden én milliard kroner fra myndighetenes hold skal sørge for at britene blir verdensledende på utvikling av nye batteridrevne biler.

Det blir en viktig del av de nye planene som offentliggjøres i dag av samferdselsminister Geoff Hoon og næringsminister Lord Mandelson.

Kraftige tiltak

I tillegg til privatincentivet for kjøp av el-bil er det ventet at regjeringen vil legge fram disse konkrete planene:

Vrakpanten økes kraftig, til rundt 20.000 kroner dersom eieren velger å kjøpe en ny, drivstoffeffektiv bil.

Én milliard skal deles ut som forskningsstøtte til bilfabrikanter som vil produsere el-biler. Både Nissan og Jaguar Land Rover har allerede fått flere millioner i tilskudd.

200 millioner skal brukes på å bygge ut infrastruktur for elektriske biler.

200 biler skal utplasseres over hele landet, slik at publikum kan få anledning til å prøvekjøre dem.

I tillegg vurderer regjeringen å subsidiere bruken og driften av de elektriske privatbilene.

Kilder: Guardian, Telegraph, Sky.com

Personvernpolicy