Trykket krigsforbryterens dikt

«Dommerne torturerer meg for ubetydelige handlinger», skriver Karadzic. Han står tiltalt for drapet på over 7500 muslimer.
«Dommerne torturerer meg for ubetydelige handlinger», skriver Karadzic. Han står tiltalt for drapet på over 7500 muslimer.

<pRedaktøren av et Slovakisk litteraturmagasin har havnet i trøbbel etter han publiserte poesi av Radovan Karadzic.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redaktøren av det slovakiske litteraturmagasinet Dotyki , Boris Brendza har havnet i klammeri med både regjering og slovakiske PEN etter at han publiserte et dikt av Radovan Karadzic.

Karadzic ble arrestert sommeren 2008 etter å ha levd i skjul i 12 år. Saken mot ham behandles nå i krigsforbryterdomstolen i Haag. Der anklages han for massakren av over 7500 muslimer.

I løpet av sin tid på rømmen utgav Karadzic en diktsamling. Allerede i 1994 hadde han mottatt en russisk poesipris for sitt dikterskap.

Som Serbisk militær leder i 1994 (Foto: Scanpix)Som Serbisk militær leder i 1994 (Foto: Scanpix)

Karadzics posi inneholder ofte svært voldelige beskrivelser av krigstilstander, med titler som «En morgens håndgranat», «Attentatssmenn» og «Krigsstøvler». I et dikt klager han over straffeforfølgelsen av ham «Dommere torturerer meg på grunn av ubetydelige handlinger», skriver Karadzic.

Lover reaksjoner

Publiseringen av Karadzics dikt har vakt sterke reaksjonen, spesielt fordi det ble trykket uten noen som helst tilleggskommentar om forbrytelsene Karadzic er anklaget for.

Slovakias utenriksminister Miroslav Lajcak lover nå Serbias utenriksminister at de ansvalige vil bli «disiplinert» for publikasjonen av diktet. Slovakiske PEN opphever Brendzas medlemsskap i ett år.

Selv forsvarer redaktøren diktet. Han mener at det er av høyt litterær kvalitet og at det ville skadet samfunnet om det ikke ble publisert.

Dotyki utgis av slovakias forfatterorganisasjon og støttes av det slovakiske kulturdepartementet. Slovakias regjering tar sterk avstand fra publiseringen av diktet og presiserer at det på ingen måte reflekterer deres holdning til forbrytelsene Karadzic er anklaget for.


Personvernpolicy