Mistro i «selvmordsbeltet»

Tilhengere vinker til Sonia Gandhi fra det regjerende Kongresspartiet på et møte i delstaten Maharashtra i det østlige India.
Tilhengere vinker til Sonia Gandhi fra det regjerende Kongresspartiet på et møte i delstaten Maharashtra i det østlige India.

<pIndias regjerende Kongressparti har lovet å hjelpe folk på landsbygda ut av fattigdommen, hvis partiet får fortsette ved makten. I «selvmordsbeltet» i de sentrale delene av landet møter løftene mistro.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget i India

* 714 millioner indere er registrert som velgere.

* Det er 828.804 stemmelokaler med til sammen 1,3 millioner elektroniske stemmemaskiner.

* 10.000 tonn papir vil bli spart som følge av elektronisk stemmegivning.

* 6,1 millioner valgpersonell og sikkerhetsstyrker holder oppsyn med valget.

* Det er 543 plasser i nasjonalforsamlingen, 131 reservert for lavkaste- og stammekandidater.

* Det koster 100 milliarder rupier (13,4 milliarder kroner) å avholde valget.

* Det vil gå med to millioner flasker blekk til markering av velgernes fingre for å hindre doble stemmer. (©NTB)

I dette området har mer enn 180.000 fattigbønder tatt sine egne liv siden 1997. De fleste av disse bøndene sto i bunnløs gjeld til lånehaier som beviselig beregnet seg opp til 25 prosent rente – og enkelte skal ifølge ryktene ha krevd hele 50 prosent.

– Far orket ikke slåss mot gjeldsbyrden lenger, forteller en bonde som heter Vinod og som bor i Vangri sør for byen Nagpur i delstaten Maharashtra. Faren Narayan var bare 53 år gammel, da han valgte å begå selvmord ved å svelge insektmiddel i november 2007.

For mye

Narayan greide å betjene banklånet på et beløp tilsvarende snaue 20.000 kroner som han hadde skaffet seg i en lokal bank og til en rente på 7 prosent. Men da en lånehai forlangte 25 prosent rente for et lån av samme størrelse, ble det for mye for den fattige bonden.

Situasjonen i «selvmordsbeltet» står i slående kontrast til utviklingen mange andre deler av India. Landets økonomiske vekst har i de siste årene i gjennomsnitt ligget på 8 prosent, og når veksten nå dabber av, skyldes det mer den globale krisen enn indre indiske forhold.

Kongresspartiet har sittet ved makten i New Delhi de siste fem årene. Valget på ny indisk nasjonalforsamling, som ble innledet denne uken, skal avgjøre om partiet får fortsette eller om det hindunasjonalistiske BJP skal overta.

«Neppe bedre»

Men mange fattige tviler på om situasjonen vil bli bedre under en BJP-regjering. Partiets ledere er gamle og innbyrdes uenige, samtidig som BJP – i likhet med Kongresspartiet – trolig må ha støtte fra småpartier for å få regjeringsdyktig flertall i nasjonalforsamlingen.

Sikkerhetsvakten Probeshar mistet tilliten til politikerne da hans bror begikk selvmord og han selv måtte overta ansvaret for brorens familie.

– Politikerne holder aldri det de lover, jeg tror ikke på noe parti eller på noen regjering, sier han til nyhetsbyrået DPA.

Forsøk på å stanse selvmordsbølgen ved å bruke offentlige midler til å innfri banklån til bøndene har ikke løst problemene i Midt-India. For bare 12 prosent av bøndenes gjeld var til banker, mens hele 88 prosent var til private haier. (©NTB)

Personvernpolicy