- Likvidasjoner vanligste dødsårsak i Irak

Forskerne bak studien baserer seg på tall fra den London-baserte gruppen Iraq Body Count. Gruppen opererte i mars 2008 med 91.358 drepte irakere. Foto: Scanpix
Forskerne bak studien baserer seg på tall fra den London-baserte gruppen Iraq Body Count. Gruppen opererte i mars 2008 med 91.358 drepte irakere. Foto: Scanpix

<pBombeangrepene får størst oppmerksomhet i media, men de fleste drepte sivile irakere er blitt ofre for rene likvidasjoner, viser en ny undersøkelse.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I undersøkelsen publisert i New England Journal of Medicine, som tar for drap på sivile irakere mellom 2003 og 2008, framgår det at nesten en tredel av drepte sivile irakere i perioden ble likvidert.
Forskerne bak studien baserer seg på tall fra den London-baserte gruppen Iraq Body Count. Gruppen opererte i mars 2008 med 91.358 drepte irakere, men forskerne har redusert tallet til 60.481 fordi de blant annet har unnlatt å ta med drepte i forbindelse med langvarige kamper, som i Fallujah i 2004.
Av de drøyt 60.000 ble 19.706 personer bortført og likvidert, ifølge undersøkelsen. Av disse hadde en tredel merker etter tortur, som for eksempel slag, brennmerker og borehull.
16.922 irakere, 27 prosent, ble drept i bombeaksjoner, de fleste av dem selvmordsangrep.

Religiøse drap

Studien deler ikke ut skyld for likvidasjonene og torturen, men Michael Spagat, en av bidragsyterne, peker på de stadige hevnangrepene mellom sunni- og sjiamuslimer.
– Jeg tror at mange ble torturert og likvidert for å spre frykt, og for å få folk til å flytte. Mye av dette dreide seg om hat og hevn, sier Spagat til nyhetsbyrået AP.
Likvidasjonene skjøt i været etter at Saddam Hussein ble styrtet i 2003. Sunnier og sjiaer kjempet om makten i blandede nabolag, en kamp som ble utkjempet med grusomme virkemidler.
Denne typen drap har minket betraktelig siden sjialederen Moqtada al-Sadr erklærte våpenhvile i august 2007.
Spagat tilføyer at antall likvidasjoner trolig er høyere fordi studien ikke har tatt med drapstallene rapportert fra likhusene til Iraq Body Count. Disse tallene ble utelatt fordi det var vanskelig å avgjøre hva slags våpen som var blitt brukt.

– De sivile betaler

4 prosent av de drepte irakerne døde som følge av amerikanske flyangrep, som ofte ble gjennomført mot bygninger der man mistenkte at opprørere gjemte seg.
Av disse var imidlertid 46 prosent kvinner og 36 prosent barn.
– De sivile tapstallene i forbindelse med flyangrep ligner veldig på de vi ser i Afghanistan. Når sivile blir drept i luftangrep pleier tallene å være høye. Det er alltid de sivile som må betale når feil blir gjort, og de betaler dyrt, sier Marc Garlasco, militæranalytiker i Human Rights Watch.
Forskerne bak studien påpeker at tallet på sivile drepte i luftangrep kan være overdrevet, i og med at mediene har en tendens til å identifisere drepte kvinner og barn framfor menn i slike angrep. (©NTB)

Personvernpolicy