Asylsøkere bak overfallsvoldtekter

FARE: Et skilt ble satt opp for å minne om voldtektsfaren i 2007. Foto: Scanpix
FARE: Et skilt ble satt opp for å minne om voldtektsfaren i 2007. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSamtlige 41 anmeldte overfallsvoldtekter i Oslo de siste tre årene er ifølge politiet begått av ikke-vestlige asylsøkere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gjerningspersonene er relativt unge menn som kommer fra andre land. De er ofte asylsøkere og kommer ofte fra traumatiserte land eller land med et helt annet kvinnesyn enn vi har i Norge, sier leder Hanne Kristin Rohde ved Oslo-politiets volds- og sedelighetsseksjon til NRK.

Hun sier gjerningsmennene enten er traumatiserte eller psykisk skadd, eller at de kommer fra land der vold mot kvinner er vanlig.

– Vi ser at flere av dem har et kvinnesyn som tilsier at de når som helst kan ta kontroll over andre personer, da helst kvinner, sier Rohde.

Grov vold

Det er menn med kurdisk eller afrikansk bakgrunn som dominerer statistikken. Ingen av anmeldelsene involverer etnisk norske gjerningsmenn. Trusler eller bruk av grov vold kjennetegner sakene.

Politiet mener det trengs mer forebyggende arbeid blant menn med innvandrerbakgrunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det mener også mottaksleder Ole Morten Lyng ved Nordbybråten asylmottak i Østfold. Han understreker at ingenting kan unnskylde slike handlinger, men sier det er viktig å forstå situasjonen overgrepsmennene befinner seg i, for å kunne forebygge.

– Politikerne er redde

Leder for Ressurssenter for innvandrer- og flyktningkvinner, Fakhra Salimi, sparker ballen videre til politikerne. Hun mener forebyggende arbeid blant menn med minoritetsbakgrunn er helt fraværende, og sier politikerne er redde for å gripe fatt i problemet.

– Det er mye interesse for å lytte. Vi har hatt flere møter der vi har snakket med organisasjoner og departementer. De lytter, men det blir stillhet når det blir snakk om handling, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statssekretær for integrerings-, innvandrings- og mangfoldssaker i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Libe Rieber-Mohn (Ap), sier at voldtekt aldri kan unnskyldes eller bortforklares på noen som helst slags måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange mennesker lever i en vanskelig situasjon, har opplevd krig og overgrep, men voldtar ikke, sier Rieber-Mohn.

Stille krav

Hun mener det er nødvendig å stille strenge krav.

– Det er viktig å være krystallklar på hvilke krav og forventninger det norske samfunn stiller. For å greie å lykkes er vi helt avhengig av å ha en kontrollert og regulert innvandring. Hvis ikke, greier vi ikke å lykkes i integreringspolitikken, sier Rieber-Mohn.

Hun sier at det er viktig å ha klare konsekvenser for voldtektsmenn.

– Det betyr at man kan bli fratatt statsborgerskap, men også at man kan bli utvist. Det skal ikke aksepteres at man utnytter systemet. Norge gir mennesker beskyttelse, og da kan man ikke bruke det til å begå overgrep og voldtekt, slår statssekretæren fast.

– Sperr asylsøkere inne

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen mener asylsøkerne bør interneres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Folk flest er grundig lei av en naiv og snillistisk innvandringspolitikk som ikke tar hensyn til norske interesser, sier Amundsen til NTB.

Han mener regjeringen er mer opptatt av å sikre asylsøkernes bevegelsesfrihet enn å hindre overfallsvoldtekter.

– Potensielt farlige asylsøkere går rett ut på gaten og kan utøve de groveste former for kriminalitet uten at det tas hensyn til sikkerheten til innbyggerne, hevder Amundsen.