Vietnam får råd, men ikke våpen

SNAKKER FORSVAR: Statsekretør Espen Barth Eide tok onsdag imot den vietnamesiske viseforsvarsministeren Nguyen Huy Hieu. Foto: Forsvarsdepartementet
SNAKKER FORSVAR: Statsekretør Espen Barth Eide tok onsdag imot den vietnamesiske viseforsvarsministeren Nguyen Huy Hieu. Foto: Forsvarsdepartementet

<pNorge åpner for kontakt på forsvarsnivå mellom Vietnam og Norge. Men våpensalg er ikke aktuelt. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er et uttrykk for Asias økende betydning internasjonalt. Vi har tidligere styrket båndene til Japan, Kina, Sør-Korea og India. Det er første gang i moderne tid at det har vært direkte kontakt på forsvarsnivå mellom Norge og Vietnam, sier statsekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide til ABC Nyheter.

Onsdag tok han i mot en større vietnamesisk delegasjon, under ledelse av den vietnamesiske viseforsvarsministeren Nguyen Huy Hieu.

- Felles interesser

Barth Eide la vekt på at Vietnam, i likhet med Norge, har uavklarte grenser mot flere av sine naboland til havs. Vietnam var også interessert i Norges erfaringer fra deltakelse i internasjonale operasjoner, og organiseringen av den norske kystvakta.

Vietnam er også en strategisk viktig for Norges viktigste allierte, USA, framholdt Barth Eide.

- Dette er del av verden som USA er interessert i. Hvis ser verden fra Washingtons perspektiv er Øst-Asia minst like viktig som Europa. Det er ikke tilfeldig at Hillary Clintons første reise gikk til Asia. Det er også interesse i Washington for Norges kontakter med Asia, sier Barth Eide.

Vietnam sitter for tida i FNs sikkerhetsråd.

- I over 50 år har vi sett på et kart som begynner i Washington og slutter i Moskva. Den tida er forbi, sier Barth Eide.

Ønsker materiellsamarbeid

Den vietnamesiske delegasjonen besøkte også Kongsberg Defence & Aerospace.

Der uttrykket delegasjonen et ønske om et sterkere samarbeid om forsvarsmateriell.

Men det er foreløpig ikke aktuelt å eksportere norske våpen til ettpartistaten, understreker Barth Eide. Vietnam er en ettpartistat der opposisjonelle blir fengslet og frie medier kneblet, ifølge menneskerettighetsorganisasjoner.

- Er det problemfritt å øke den militære kontakten med en ettpartistat som bryter menneskerettigheter og fengsler opposisjonelle?

- Vi opplever at utviklingen i landet er positiv. Det er Norges syn. Men vi har ikke åpnet for eksport av våpen til landet, sier Barth Eide.

Vietnams president besøkte Norge i fjor.

- Vi mener at dialog er bedre enn taushet, sier han.

Amnesty med krav

Vietnam står på den såkalte b-lista når det gjelder våpeneksport. Det betyr at Norge ikke eksporterer våpensystemer, men kan selge annen type forsvarsmateriale som for eksempel kikkerter og overvåkningsutstyr til landet.

Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, sier til NTB at han forventer at Norge har menneskerettighetsbrudd i tankene i kontakten med Vietnam.

– Ytringsfriheten er minimal i Vietnam, der maktapparatet brukes til å undertrykke egen befolkning. Jeg forutsetter at Norge viderefører og tydeliggjør menneskerettighetsdialogen med Vietnam, og ikke holder den atskilt fra dette samarbeidet, sier Egenæs.

Personvernpolicy