Åpen for alle - alltid

Nye blodige kamper på Sri Lanka

FANGET: Regjeringen og LTTE på Sri Lanka skyter mot hverandre i de sikre sonene og sivile liv går tapt. Foto: Scanpix.
FANGET: Regjeringen og LTTE på Sri Lanka skyter mot hverandre i de sikre sonene og sivile liv går tapt. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSrilankiske regjeringsstyrker skyter mot de sikre sonene hvor de mener LTTE- opprørerene har gjemt seg. Tusenvis av sivile er fanget i kryssilden. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Sri Lanka- konflikten

* Siden 1972 har Tamiltigrene (LTTE) kjempet for tamilsk selvstyre i de nordlige og østlige delene av Sri Lanka. Borgerkrigen brøt ut i 1983.

* I desember 2001 innførte både LTTE og regjeringshæren ensidig våpenhvile.* Mer enn 76.000 mennesker er drept i krigen. * Militæret uttalte 5. april 2009 at de har inntatt alle LTTEs områder, bortsett fra en sikkerhetssone der over 100.000 sivile oppholdt seg.

* Fra 13. til 14. april har Colombo innført en våpenhvile for at sivile skal kunne komme seg ut av krigssonen.

* Srilankiske myndigheter har også gjort det klart at det ikke lenger er rom for at Norge fungerer som tilrettelegger for fred.

(©NTB)

I dag opphørte den to døgn lange våpenhvilen mellom regjeringsstyrkene og LTTE på Sri Lanka. Dermed er kampene gjenopptatt med full styrke, og tusenvis av sivile er fanget i kryssilden. Regjeringen tror tamiltigrene gjemmer seg i de sikre sonene blant sivilbefolkningen, etter at to soldater ble drept etter skudd derfra under våpenhvilen, i følge hæren. I dag tidlig meldte LTTE- opprørerenes nettsted tamilnet.com om massive artilleriangrep i disse områdene.

- Hvis dette er riktig betyr det at veldig mange sivile liv har gått tapt, sier Sri Lanka-ekspert Kristian Stokke, professor i samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo.

Mandag erklærte regjeringen våpenhvile for å få flest mulig sivile ut av den krigsherjede kyststripen nordøst på øya der mellom 100 000 og 200 000 mennesker er fanget. Likevel var det bare et par hundre som kom seg ut, i følge nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er fordi regjeringen mener de sivile er gisler i dette området, mens LTTE mener de søker sikkerhet mot overgrep og tortur, sier Stokke til ABC Nyheter.

Humanitær krise

Han kaller situasjonen på Sri Lanka vår tids største humanitære katastrofe og mener verdenssamfunnet nå må legge et stort internasjonalt press for å få slutt på lidelsene.

- Det som nå skjer er uakseptabelt, og det er viktig at EU, Norge, USA og Japan går sammen om å finne en løsning så raskt som mulig.

Men foreløpig er det internasjonale presset ikke stort nok til at regjeringen på Sri Lanka gir etter for en utvidet våpenhvile, slik LTTE foreslo i går. I mellomtiden sitter fortvilte tamiler i Norge og venter på livstegn fra sine kjære.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er veldig bekymret for våre venner og slektninger som er fanget i krigssonen. Mange norske tamiler har ikke hørt fra familiene sine på flere uker. Jeg forstår ikke hvorfor det internasjonale samfunnet lukker øynene for det som nå skjer, sier Rajah Balasingam, leder for Norsk Tamilsk Forum til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Balasingam ber nå om at hjelpeorganisasjoner og media skal få komme inn i de krigsherjede områdene.

- Dette er grunnleggende humanitære behov som alle har rett på, sier han.

Internasjonalt seminar i Oslo

Det er ikke bare tamiler i Norge som er opprørt over det som nå skjer mot sivilbefolkningen på Sri Lanka. Presidentskapet i EU, som for tiden innehas av Tsjekkia, uttrykker bekymring for de som er fanget i krigssonen.

EU ber om at våpenhvilen forlenges, slik at humanitære operasjoner kan gjennomføres og sikkerheten for de sivile kan tas hånd om, heter det i EU-uttalelsen.

Fredag arrangeres et seminar i regi av Norsk Tamilsk Forum hvor akademikere, politikere og menneskerettighetsaktivister fra hele verden kommer sammen for å drøfte den fastlåste situasjonen.