NORSK KONTINENTALSOKKELHistorisk gjennomslag i FN

Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Scanpix
Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorske krav om kontinentalsokkel utover 200-milssonen i Polhavet, Barentshavet og Norskehavet har vunnet gjennom i FNs Kommisjon for kontinentalsokkelens yttergrenser.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
KONTINENTALSOKKELEN

Kontinentsokkelen er landområdenes undersjøiske forlengelse utenfor kysten; en mer eller mindre flat, relativt grunn brem (kontinentalhyllen) som ender i en brattere skråning (kontinentalskråningen) ned mot dyphavet, ifølge Store Norske Leksikon.

Reglene om kontinentalsokkelen finnes i Havrettskonvensjonen av 1982, del VI (art. 76–85).

Sokkelens utstrekning kan gå ut over 200 mil fra grunnlinjen, den nærmere avgrensning er fastsatt i detaljerte regler (art. 76 og art. 83).

Retten til utnyttelse av naturforekomstene på kontinentalsokkelen er begrenset til selve sokkelen og de sedentære forekomster, ikke til de overliggende havområder (art. 77 og 78).

Les spørsmål og svar om kontinentalsokkelen på Utenriksdepartementets hjemmeside.

Det enorme Smutthavet (Banana Hole) i Norskehavet, det mye omtalte Smutthullet i Barensthavet og Vest-Nansenbassenget i Polhavet tilhører norsk kontinentalsokkel utover 200-milsgrensa.

Det har FN-kommisjonen for kontinentalsokkelens yttergrenser, CLCS, slått fast.

Tre firedeler av fastlandet

Det dreier seg om hele 235.000 kvadratkilometer - nesten tre firedeler av Fastlands-Norges areal, som Norge reiste krav om 27. november 2006.

I dag onsdag kunne utenriksminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse fortelle at avgjørelsen nå har falt - og i stor grad til Norges fordel.

- Kommisjonen har vedtatt sin endelige anbefaling, sier Støre.

- Om det skulle være drivferdige ressurser i disse områdene, så er det norske ressurser, slår utenriksministeren fast.

200 mil - og mer

Alle kyststater har automatisk kontroll 200 mil ut fra kystlinjen.

- Så har Norge en sokkel som strekker seg lenger enn 200 mil. Norges poeng er å slå fast hva som er norsk kontinentalsokkel, sa Støre onsdag formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette handler ikke om å legge noe under seg, men å legge fram dokumentasjon slik at Norges rettigheter blir reflektert etter moderne folkerett, sier utenriksministeren.

Les også: Løser ikke striden med Russland.

- Vi tror det er veldig viktig for fremtidig ressursutnyttelse og stabilitet. Men dette er viktig også for kyststater i sør, som kan fremme krav om slike avklaringer, fortsetter Støre og slår fast:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer Kongerike

- Vi vil nå arbeide for å gjøre dette om til norsk lov om hva som er Kongeriket Norge.

- Hvilke lover og regler som skal gjelde, er noe helt annet enn å fastsette hvor grensene går, presiserer Støre.


- Norge er med dette den første kyststaten rundt Polhavet som har kartlagt sokkelen. Vi kan slå fast at det nordligste punktet for Norge er bare 5 grader fra Nordpolen. Vi er tilfreds med den tilbakemeldingen vi har fått fra Kommisjonen. I det alt vesentlige har vi fått tilslutning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det som befinner seg her, er norsk eiendom, sier Støre.

Og norske krav på kontinentalsokkel slutter ikke med dette. Norge kan tenkes å følge opp med liknende krav i andre områder, som Antarktis. I Norges henvendelse til FN-kommisjonen slås det fast at dette dreier seg om tre konkrete områder, og ikke utelukker nye krav i andre områder.

Her er Norges nye kontinentalgrense:

FNs Kontinentalsokkelkommisjon

• FNs Kontinentalsokkelkommisjonen er etablert under Havrettskonvensjonen for å gi anbefalinger om yttergrensen for kyststaters kontinentalsokkel utenfor 200 nautiske mil.
• Kommisjonen består av 21 geologer, geofysikere og hydrologer. De skal vurdere om de «krav» som kyststater gjør på utvidet sokkel, er vitenskapelig og teknisk holdbare.
• Alle stater med kyst har uten videre en kontinentalsokkel på 200 nautiske mil ut fra kysten (1 nautisk mil er 1.852 meter)
• Stater som måtte ha en såkalt geologisk forlengelse under havet som strekker seg lenger ut enn 200 nautiske mil, kan få utvidet grensen for sin kontinentalsokkel utover 200-milsgrensen. (kriteriene for dette er nærmere angitt i «havenes grunnlov», FNs havrettskonvensjon av 1982)
• Etter å ha vurdert dokumentasjonen som kyststatene legger fram, gir kommisjonen anbefalinger om hvor sokkelens yttergrense skal gå. Grenser fastsatt på grunnlag av anbefalinger fra Kommisjonen blir endelige. (©NTB)