Avviser permanent våpenhvile

Srilankiske soldater i Colombo. Regjeringen avviser tamilenes krav om en permanent våpenhvile. Foto: REUTERS/David Gray/SCANPIX
Srilankiske soldater i Colombo. Regjeringen avviser tamilenes krav om en permanent våpenhvile. Foto: REUTERS/David Gray/SCANPIX

<pRegjeringen på Sri Lanka avviser tamilenes krav om en permanent våpenhvile og vil heller ikke gjenoppta fredsforhandlingene før LTTE-geriljaen legger ned sine våpen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Srilankiske soldater holder vakt. Foto: ScanpixSrilankiske soldater holder vakt. Foto: Scanpix

– De vil ha politiske samtaler for å kjøpe seg tid til å omgruppere, sier regjeringstalsmannen Lakshman Yapa Abeywardena.

– Vi kan gjøre slutt på Tamiltigrene på to timer hvis det ikke hadde vært for de tusener av sivile de bruker som et menneskelig skjold, tilføyer han.

– Det vil være opp til regjeringshæren å avgjøre dette, sier utenriksminister Palitha Kohona.

Få sivile ut

Meget få sivile er kommet ut av krigssonen på LTTE-kontrollert side etter at regjeringen mandag ensidig erklærte en to dagers pause i krigshandlingene for at sivile skulle kunne ta seg ut.

Ifølge nyhetsbyrået AP var det bare 44 personer som kom over på regjeringskontrollert side i løpet av mandag, den første dagen av våpenhvilen.

Røde Kors evakuerte 475 sårede og deres pårørende ut av krigssonen.

Det er uklart hvordan regjeringen vil reagere etter at den to dager lange pausen er over.

– Bedrageri

LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam) hevder at dette er spill for galleriet «for å bedra verdenssamfunnet og det tamilske folk», ifølge en nyhetsmelding fra den LTTE-vennlige nettavisen TamilNet mandag kveld.

Samtidig gjentar LTTE at gruppen, som nå bare kontrollerer noen få kvadratkilometer nordøst på Sri Lanka, at den er positiv til en permanent våpenhvile.

– En våpenhvile bør også inneholde et grunnlag for politiske forhandlinger, heter det i uttalelsen fra geriljaen.

LTTE er de siste seks månedene drevet fra skanse til skanse av regjeringsstyrkene og kontrollerer i dag bare en tynn landstripe på 17 kvadratkilometer.

– Desperate

Geriljaen, som tidligere langt på vei administrerte sin egen stat, har flere ganger krevd våpenhvile, noe myndighetene har avvist, sier den danske Sri Lanka-eksperten Mikkel W. Kaagaard.

– Det skyldes spesielt den desperate situasjonen Tamiltigrene er i. De er presset, og hvis kampene får fortsette, vil de bli nedkjempet av regjeringsstyrkene, sier Kaagaard til nyhetsbyrået Ritzau.

– Den nåværende regjeringen er valgt på en hard kurs mot Tamiltigrene, og den er slett ikke interessert i å komme inn i en ny fase med langvarige politiske drøftinger. Den vil utslette Tamiltigrene, tilføyer han. (©NTB)

Personvernpolicy