Fransk gissel drept i kaprerdrama utenfor Somalia

Et fransk gissel ble drept da franske styrker gikk til aksjon mot en kapret yacht i Adenbukta fredag. Foto: Scanpix.
Et fransk gissel ble drept da franske styrker gikk til aksjon mot en kapret yacht i Adenbukta fredag. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEt fransk gissel ble drept da franske styrker gikk til aksjon mot en kapret yacht i Adenbukta fredag. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mogadishu (NTB): USA sender forsterkninger til kystområdene utenfor Afrikas Horn, der en amerikaner er blant gislene somaliske pirater har tatt.

Utfallet av aksjonen mot den franske yachten Tanit fredag, viser hva som står på spill i de mange hendelsene som involverer somaliske sjørøvere.

Kontoret til Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som opplyste om aksjonen mot yachten fredag, understreker at han vil ha en tøff linje mot sjørøverne.

- Sarkozy står fast ved beslutningen om ikke å gi etter for utpressing, og å bekjempe piratene, het det i kunngjøringen.

Detaljene om hva som skjedde under fredagens aksjon mot yachten Tanit er ikke offentliggjort. To par og en tre år gammel gutt befant seg om bord i yachten som ble kapret lørdag, langt utenfor kysten av Somalia.

De var på forhånd blitt advart av franske myndigheter om faren for kapring. Frankrike forhandlet med kaprerne, men sendte inn spesialstyrkene da samtalene brøt sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble ikke opplyst detaljer om operasjonen og hvordan gisselet døde. Tre kaprere ble tatt til fange i aksjonen.

Fanger pirater

Frankrike har inntatt en ledende rolle i de internasjonale forsøkene på å stanse piratvirksomheten utenfor Somalia. Franske styrker har fanget minst 60 pirater siden april i fjor, og flere av dem er blitt brakt til Paris for å stilles for retten.

Sjørøveri har blitt en inntektsvei for mange unge menn i det fattige, krigsherjede og lovløse Somalia, som har manglet sentralmakt siden 1991.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag ble det norskeide skipet Bow Asir satt fri, og ifølge piratene selv skal de ha fått 2,4 millioner dollar (drøyt 16 millioner kroner) i løsepenger.

Samme dag kom løsepengekravet fra piratene som holder Richard Philips fanget om bord i en livbåt.

Phillips ble kidnappet fra det danskeide lasteskipet Maersk Alabama da pirater forsøkte å ta kontroll over fartøyet onsdag. De vil ha 2 millioner dollar for å sette ham fri.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Sender amfibiefartøy

To amerikansk marinefartøy ligger like i nærheten av livbåten, og ifølge anonyme kilder sender USA nå et stort amfibiefartøy nærmere området.

Skipet, USS Boxer, er flaggskipet til den multinasjonale styrken som forsøker å forhindre kapringer i farvannene utenfor Somalia.

Det har et mannskap på over 1.000 om bord, i tillegg til et mobilt sykehus, rakettutskytningsramper, helikoptre og angrepsfly.

Piratene har varslet at de kommer til å kjempe tilbake hvis de blir angrepet, og to andre båter med tungt bevæpnede pirater er sendt til området. Men de skal være nervøse for å komme for nær.

Fredag morgen skal Phillips ha forsøkt å komme seg unna piratene ved å hoppe i sjøen, men kidnapperne svømte etter og innhentet ham.

Livbåten de sitter i har gått tom for drivstoff, og driver rundt i sjøen mange hundre kilometer fra land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksperter tror det vil bli forhandlet fram en løsning som involverer løsepenger og fritt leide for piratene.

I løpet av fire dager er seks skip blitt kapret, og håpet om at økt internasjonal patruljering av farvannene vil forhindre slike hendelser.

Ifølge Tino Hansen, hos det danske Risk Intelligence, er gode værforhold en hovedgrunn til den plutselige økningen i angrep.

Det har gjort det mulig for piratene å reise lenger ut til havs.