Norge dømt for brudd på menneskerettighetene

Mannen ble hengt ut i media som drapsmannen i Baneheia. Nå må Norge betale ham oppreisning. Foto fra stien i Baneheia. Foto: Lise Åserud/ Scanpix.
Mannen ble hengt ut i media som drapsmannen i Baneheia. Nå må Norge betale ham oppreisning. Foto fra stien i Baneheia. Foto: Lise Åserud/ Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen europeiske Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har dømt den norske stat til å betale oppreisning til en mann som ble hengt ut i mediene som drapsmannen i Baneheia-saken.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Domstolen mener den norske stat ikke ga en mann i 50-årene tilstrekkelig personvern mot ærekrenkelser i en injuriesak i kjølvannet av Baneheia-drapene i 2000, skriver Dagbladet.no.

Staten ble dømt til å betale mannen nærmere 280.000 kroner i oppreisning, samt sakskostnader.

Flere medier antydet at mannen sto bak drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Paulsen (10) i begynnelsen av drapsetterforskningen i Baneheia i Kristiansand i mai 2000, mener domstolen.

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble senere dømt for drapene.

Følte seg krenket

Flere medier som Dagbladet, VG og Aftenposten omtalte mannens status som vitne i drapsetterforskningen bredt, og spesielt regionavisen Fædrelandsvennen gikk langt i å identifisere mannen, ifølge dommen.

TV 2 er tidligere dømt i Agder lagmannsrett for å ha gått for langt i identifiseringen av mannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen mente han var utsatt for ærekrenkelser og en krenkelse av privatlivets fred og gikk til sak mot regionavisen i Norge. Saken gikk helt til Høyesterett som ikke ga ham medhold.

I 2005 klaget han den norske stat inn til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Personvernet viktigst

Ifølge dommen har mannen hatt psykiske plager etter medieomtalen. Han har også mistet jobben og hjemmet sitt.

- Min klient har akkurat fått beskjed. Han har så vidt kommet seg på beina igjen etter det han opplevde i 2000. Han synes mediebelastningen var svært tøff. Så han er veldig fornøyd nå, sier mannens advokat, Per Danielsen. Han mener dommen styrker personvernets stilling.

- Denne dommen viser at personvernet går foran ytringsfriheten. Siden 2000 har det vært en del saker hvor ytringsfriheten har gått foran. Nå må dette snu, mener Danielsen.

Regjeringsadvokat Fanny Platou Amble, som representerte Norge i Menneskerettighetsdomstolen, vil foreløpig ikke kommentere saken. (©NTB)