Meny

Marihøne fra Sør-Afrika våknet opp i Tromsø

Harlekinmarihøna kommer fra Asia og ble oppdaget første gang i Norge i 2006. Den kan gjøre skade i naturen og på hus, og har fått tilnavnet monstermarihøne. Her er den til venstre. Til høyre marihønearten som ble oppdaget i Tromsø i mars i år, men som i motsetning til harlekinmarihøna neppe ville overlevde den norske vinteren. Foto: Arnstein Staverløkk, Bioforsk / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye dyr og insekter dukker stadig opp i Norge. Nylig ble en langveisfarende marihøne avslørt i Tromsø.

Marihøne

• Det finnes rundt 55 arter av marihøne i Norge.

• En ny art er i ferd med å etablere seg. Den har navnet harlekinmarihøne og ble første gang oppdaget her i landet i 2006.

• Navnet harlekinmarihøne har den fått fordi den opptrer i mange forskjellige mønstre og farger. Den har normalt flere prikker enn den norske marihøna.

• Den nye arten har også fått tilnavnet monstermarihøne fordi den er en glupsk skapning som spiser både bladlus og andre arter, blant dem andre marihøner.

• Harlekinmarihøna skiller ut et stoff som kan framkalle allergiske reaksjoner.

• Om høsten går harlekinmarihøna i dvale, gjerne i hus. Store kolonier av marihøne kan gjøre skade på hus ved at luktstoffet setter seg i veggene.

• Harlekinmarihøna kommer fra Asia, og er etablert i Amerika. Den har invadert en rekke land i Europa de siste årene.

• Siden første eksemplar ble oppdaget i 2006, er den funnet en rekke steder i Norge.

• Bioforsk har sendt ut bilder av harlekinmarihøna, og ber om å få beskjed når den oppdages.

• Nye arter kommer stadig til Norge med planter fra utlandet. Nylig ble enda en ny marihøneart oppdaget i Tromsø. Det var en art hjemmehørende i Sør-Afrika, men den ville neppe overlevd i vårt kalde klima. (©NTB)

Marihøna kom i en eske med frukt til Nordnorsk Kunstmuseum. Trolig har den fulgt med en drueklase som hadde sin opprinnelse i Sør-Afrika, antar forsker Arnstein Staverløkk ved Bioforsk Plantehelse på Ås.

Da druene ble puttet i kassen med jobbfrukt til museet, har den fulgt med på lasset.

På vakt

– Vi har gått ut og oppfordret folk til å være på vakt mot nye arter, og de som pakket opp frukten var påpasselige. De tok kontakt, og nå har vi den trygt forvart her hos oss, forteller Staverløkk.

Bakgrunnen for at forskerne ber om å få beskjed om nye arter, er blant annet funnet av den såkalte harlekinmarihøna i Norge i 2006. Dette er en art med opprinnelse i Asia som har spredt seg via Amerika til Europa.

Ukjent

– Funnet i Tromsø var ikke harlekinmarihøna, men den var ukjent for oss. Vi måtte høre med eksperter i utlandet, og har kommet fram til at denne arten er utbredt i Sør-Afrika, forteller Staverløkk.

– Dette er en tropisk art som neppe ville overlevd i vårt klima. Det er bra for Norge at vi har kalde vintre slik at mange arter som ikke hører hjemme her vil bukke under for kulden.

Fant

Staverløkk fant det første eksemplaret av harlekinmarihøna da han gjennomførte en undersøkelse i tilknytning til sin hovedoppgave i 2006.

– Sammen med Mattilsynet undersøkte vi planter som kom med trailere fra Nederland. Vi ristet litt på plantene og samlet inn 1.200 dyr. Vi identifiserte 156 arter blant dem. Av disse var 16 aldri registrert i Norge tidligere. Dette er bare en liten del av det som kommer inn til landet, sier Staverløkk som er bekymret over at det ikke er mer kontroll som kan hindre uønskede arter adgang.

Sprer seg

Blant de nye artene som ble oppdaget da Staverløkk ristet på plantene i 2006, var harlekinmarihøna.

– Det var første gang den ble registrert i Norge. Til Storbritannia kom den i 2004, og nå har den spredt seg over hele øya. Vi har ventet spredning i Norge også, og nå har vi registrert arten i Aust-Agder, Vestfold og Akershus i tillegg til Oslo hvor de første funnene ble gjort.

Bioforsk har spredt bilder og informasjon om harlekinmarihøna, noe som resulterte i at funnet i Tromsø ble innrapportert. Forskerne har fått inn et tjuetall rapporter om harlekinmarihøna etter det første funnet i Oslo i 2006. Norge har til sammen rundt 55 marihønearter.

Monsteret

Harlekinmarihøna har fått tilnavnet monstermarihøne fordi den er en trussel mot andre arter. Den spiser bladlus, men den går også løs på mange andre små insekter og kan med dette forstyrre balansen i naturen.

– Harlekinmarihøna søker sammen i flokker på høsten, og søker gjerne inn i sprekker og krinkler og kroker i hus for å overvintre. Blir den forstyrret, skiller den ut et gult forsvarsstoff som lukter stramt. Desto flere marihøner, desto mer lukt, så den kan skape problemer for boligeiere, sier Staverløkk. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus