Pirater truer med å kjempe tilbake

Kaptein Richard Phillips er fanget av somaliske pirater for tredje dag på rad. Han er den første amerikaneren piratene har greid å ta som gissel. (Foto: Reuters / SCANPIX)
Kaptein Richard Phillips er fanget av somaliske pirater for tredje dag på rad. Han er den første amerikaneren piratene har greid å ta som gissel. (Foto: Reuters / SCANPIX)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDe somaliske piratene som holder en amerikansk kaptein som gissel i en livbåt i Indiahavet, sier de vil kjempe tilbake hvis de blir angrepet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Like ved den drivende livbåten ligger et amerikansk marinefartøy og følger med på utviklingen. Også forhandlingseksperter fra FBI er i området i et forsøk på å komme fram til en løsning med piratene.

– Vi er trygge, og vi er ikke redde for amerikanerne. Vi vil forsvare oss hvis vi blir angrepet, sier en av piratene på satellittelefon til nyhetsbyrået Reuters fredag.

Det er fire pirater om bord i båten der amerikaneren Richard Phillips holdes fanget. Han ble kidnappet idet pirater forsøkte å angripe lastebåten Maersk Alabama onsdag. Mannskapet på båten greide å drive piratene tilbake, men de fikk med seg kapteinen.

Dramaet utspiller seg midt i Indiahavet, flere hundre kilometer fra Somalias kyst. Livbåten driver rundt i sjøen etter å ha gått tom for drivstoff.

En ekspert i området tror at kapteinen kommer til å bli frigitt i løpet av fredag eller lørdag, trolig i bytte mot løsepenger og fri passasje hjem til Somalia.

Andre pirater har til nå ikke forsøkt å hjelpe sine landsmenn. Trolig er de redde for å bli angrepet av den amerikanske marinen. (©NTB)

Fakta:

  • Om lag 270 sjøfolk holdes for tiden som gisler av somaliske pirater.
  • 18 skip holdes fanget ved kysten av Somalia, blant dem det norskeide Bow Asir.
  • I 2008 ble 42 skip kapret utenfor Somalia. Sjørøverne sikret seg nærmere 831 millioner norske kroner i løsepenger, ifølge FN.
  • EU, Japan, USA, Kina og Russland har alle sendt marinefartøyer til området. Norge har besluttet å sende en fregatt.
  • Piratvirksomheten langs Somalias lange, ukontrollerte kyst har pågått i mange år. Til å begynne med var målet å skremme utenlandske fiskebåter fra å utarme Somalias maritime ressurser. Etter hvert har piratvirksomheten vokst til en stor og svært godt organisert industri.