Italia sørger over sine døde

Alt gjøres klart for statsbegravelsen for de nesten 300 døde etter Italias dødeligste jordskjelv på 30 år. Foto: EPA/ Scanpix.
Alt gjøres klart for statsbegravelsen for de nesten 300 døde etter Italias dødeligste jordskjelv på 30 år. Foto: EPA/ Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHele Italia sørget langfredag over de nærmere 300 menneskene som omkom i jordskjelvet fire dager tidligere. I L’Aquila deltok slektninger av de døde i en hjerteskjærende statlig begravelse.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten 200 trekister, mange av dem dekket med blomster og bilder av de døde, var brakt til paradeområdet på en politiskole i den hardt rammede byen.

Seremonien startet klokka 11.00 fredag formiddag, men allerede fra morgenen av strømmet gråtende venner og slektninger av de døde til stedet. Det var ventet over 2.000 pårørende til begravelsen. Blant de omkomne er det rundt 20 tenåringer og barn.

– Det er mye sorg i dag, men også mye raseri, sier Piero Faro, som kom for å ta avskjed med familievennen Paola Pugliesi og hennes sønn Giuseppe. De to ble 65 og 45 år gamle.

Begravelsen krevde en spesiell dispensasjon fra Vatikanet siden det ikke er vanlig å feire gudstjeneste på langfredag i den katolske kirke. I en uttalelse under begravelsen ba pave Benedikt de rammede om å forsøke å holde motet og håpet oppe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Håpet svinner

Redningsoperasjonene var fredag i ferd med å avsluttes etter hvert som håpet om å finne flere i live svant. Ingen er funnet i live siden tirsdag kveld.

Men en brannmann gjør det klart at letingen fortsetter så lenge de vet at det ligger mennesker under ruinene, selv om de er døde.

Det er til nå funnet 289 omkomne, mens 20-30 personer fortsatt ikke er gjort rede for. 1.170 mennesker er skadd, og for 179 av dem er tilstanden alvorlig, opplyste politiet fredag. Det anslås at om lag 28.000 mennesker er blitt hjemløse.

Innsatsen til redningsarbeiderne blir stadig hemmet av nye heftige etterskjelv. Så sent som i 21-tiden torsdag var det ett som målte 5,1 på Richters skala.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterskjelvene skaper uro blant de overlevende i teltleirene rundt byen og frykt blant redningsarbeidere som risikerer å bli knust av hus som raser sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange av husene er delvis ødelagte, og det skal ikke mye til før de kollapser. Ett fire etasjers hus i det historiske sentrum av middelalderbyen raste sammen etter det siste etterskjelvet.

Statsminister Silvio Berlusconi kalte torsdag L’Aquila en spøkelsesby og sa at gjenoppbyggingen vil koste milliarder.

Butikker åpner

Men det er likevel tilløp til at livet vender tilbake til det normale. Torsdag åpnet flere butikker, blant dem bakerier, apotek og slaktere, dørene.

18.000 av byens innbyggere er nå innlosjert i svære teltleirer i byens utkanter. Ytterligere 10.000 er innlosjert i hoteller på adriaterhavskysten, og 700 bor i oppvarmede sovevogner som jernbanen har stilt opp med på stasjonen i L’Aquila.

Torsdag begynte brannmannskaper å ta seg inn i enkelte ødelagte hus på oppdrag fra de overlevende for å hente viktige eiendeler som medisiner og PC-er.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avviser anklager

Lokale entreprenører avviser anklager fra president Giorgio Napolitano og sinte innbyggere om dårlig kvalitet i noen av bygningene som raste sammen, blant dem sykehuset og et studenthjem.

Mens han ble vist rundt i katastrofeområdet torsdag, la Napolitano skylden for at så mange nye bygninger falt sammen, på utbredt mangel på ansvarsfølelse. Han krevde en gransking av samvittigheten til de ansvarlige.

– Vi er ikke drapsmenn. Om to uker vil alle se at 90 prosent av private hus bygd utenfor bymurene siden 60-tallet, kan repareres. Middelalderbyen som ble bygd for 450 år siden, er ødelagt, men byen blir gjenoppbygd, sa entreprenøren Filiberto Cicchetti.

Regjeringen har beregnet at det kan koste 3 milliarder euro å reparere og gjenoppbygge bygningene i L’Aquila og omegn. (©NTB)