Meny

Meglerland: – Stans meningsløs Sri Lanka-krig

En politimann står foran barn som har kommet seg ut fra krigsområdet på Sri Lanka. Foto: Reuters/ Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har hatt telefonmøte med USA, Storbritannia og Japan om krigen på Sri Lanka. I en felles uttalelse ber han og andre diplomater om en slutt på de «meningsløse» kampene.

Menneskerettsgruppa Human Rights Watch varsler samtidig at tallet på drepte sivile nordøst på Sri Lanka er i ferd med å bli skyhøyt.

– Sri Lankas såkalte sikkerhetssone er nå ett av de farligste stedene i verden, sier gruppas Asia-direktør, Brad Adams, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han ber regjeringshæren om å slutte å skyte inn i sonen der titusener av sivile tamiler er presset sammen på en smal kyststripe.

Samtidig anmoder han FN om å sette i verk raske tiltak for å få slutt på både Tamiltigrenes og regjeringens krigføring. Begge parter bryter nå Genèvekonvensjonene, ifølge Adams.

Torsdag opplyste en tamilsk lege til BBC at minst 60 sivile er drept i sikkerhetssonen i løpet av et døgn. To klinikker skal blant annet ha blitt rammet av granater.

LTTEs støttespillere hevder at 129 sivile ble drept og 282 såret i løpet av onsdagen, men tallene er ikke bekreftet av uavhengige kilder. Både LTTE og regjeringen har ifølge eksperter en tendens til henholdsvis å overdrive og underdrive de sivile tapstallene.

USA ledet

Det var statssekretær Richard Boucher i det amerikanske utenriksdepartementet som ledet torsdagens telefonkonferanse med representanter fra landene i den såkalte Tokyo Co-Chairs-gruppen, der også Norge er med.

Deltakerne diskuterte blant annet hvordan krigen kan avsluttes uten at enda flere mennesker blir drept.

I en uttalelse etter møtet blir både den srilankiske regjeringen og den tamilske LTTE-geriljaen nok en gang bedt om å legge ned våpnene og ikke å la krigen gå ut over sivile.

Uttalelsen er offentliggjort av utenriksdepartementet i Washington, og ble fredag morgen bekreftet overfor NTB av Solheims pressetalsmann, informasjonssjef Trond Viken.

– Snart beseiret

Regjeringen på Sri Lanka sier den er i ferd med å beseire LTTE, også kalt Tamiltigrene. Men offensiven mot geriljagruppa nordøst på øya har tatt lengre tid enn ventet, noe som har skapt en prekær humanitær situasjonen for sivilbefolkningen. Den mangler nå både mat, vann og beskyttelse mot angrep.

Militæret på Sri Lanka uttalte fredag at de forsøker å få sivile ut av området ved å merke de beste flyktningrutene. Tiltakene blir hevdet å være «den største redningsaksjonen for gisler i verden».

LTTE har avvist at de holder sivile tilbake i området, og anklager regjeringshæren for å stå bak folkemord på tamilene.

– Krig mot alle

Ifølge den norske professoren Kristian Stokke har krigen på Sri Lanka utviklet seg til å bli en krig mot den tamilske befolkningen, ikke bare mot LTTE. Det er slik de fleste tamiler opplever det, uansett om de er for eller imot LTTE, ifølge professoren.

Ifølge FNs menneskerettskommissær Navi Pillay har 2.800 mennesker blitt drept i krigen siden slutten av januar.

FN mener at både regjeringshæren og LTTE kan ha gjort seg skyldige i krigsforbrytelser. Begge parter avviser at deres angrep har rammet sivile og legger konsekvent skylden på motstanderen. (©NTB)


Oppdatert og utvidet.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus