Meny

Påskesjokoladen kan være laget av barn

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjokoladen vi setter til livs i løpet av påsken, kan inneholde kakao fra plantasjer der barn tvinges til å arbeide blant livsfarlige kjemikalier.

Tre sjokoladeprodusenter, blant dem Kraft Foods som eier Freia, får krass kritikk i en ny rapport fra svenske Swedwatch, melder NRK.

For tre år siden publiserte organisasjonen en rapport om arbeidsvilkårene på kakaoplantasjer i Ghana og Elfenbenskysten. Barnearbeid, tvangsarbeid og helseskadelige arbeidsforhold ble påpekt.

Men torsdag slår Swedwatch fast at lite er blitt gjort siden rapporten ble publisert.

– De store sjokoladeaktørene som selger mest kakao i Sverige, har fremdeles ikke kontroll over de plantasjene de kjøper sine råvarer fra, sier organisasjonens sjef, Kristina Bjurling, til Svenska Dagbladet.

Informasjonssjef Anders Carne i Kraft Foods Nordic bekrefter at barnearbeid kan forekomme.

– Rapporten gir et veldig forenklet bilde av virkeligheten, man får inntrykk av at det er lett å kontrollere hvor kakaoen kommer fra. Det er så mange mellomledd at det er vanskelig å overvåke, sier han.

– Vi må skille mellom barnearbeid i en familie der alle bidrar og barnearbeid som er skadelig eller til hinder for skolegang. Vi må få bort den verste formen for barnearbeid, og det er satt i gang en mengde prosjekter som skal stoppe dette, sier han. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus