Meny

- Røkke har brutt spillereglene

KRANGEL: Aker-transaksjonen har utviklet seg til å bli en offentlig skittentøysvask. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens styrerepresentant i Aker Holding, Berit Kjøll, mener Kjell Inge Røkke og Aker-systemet har brutt alle spilleregler. Hun krever svar fra ham personlig i saken.

Men noe svar kommer ikke med det første, ifølge kommunikasjonsdirektør Geir Arne Drangeid i Aker ASA.

– Vi kommer ikke til å forhaste oss med å svare på Kjølls spørsmål, og vi vil komme med en redegjørelse over påske. Ingen blir spesielt mye klokere av denne diskusjonen. Vi er forundret over hvorfor Kjøll ikke sa ifra hvis hun syntes informasjonen hun fikk, var for komplisert, sier Drangeid til NTB.

– Ført bak lyset

Berit Kjøll gikk torsdag hardt ut mot Kjell Inge Røkke i en pressemelding.

– Røkke og Aker-systemet har brutt alle spilleregler og forsøker nå å trekke min troverdighet som styremedlem i Aker Holding i tvil for å avlede oppmerksomheten. Men denne saken handler ikke om meg. Den handler om hvordan styret i Aker Holding og den norske stat er ført bak lyset i en svært uryddig prosess som jeg opplever ble designet for å omgå aksjonæravtalen, sier Kjøll i en pressemelding.

Hun viser til tvisten mellom Røkke, Nærings- og handelsdepartementet og Wallenberg-selskapet Investor. Saken dreier seg om hvorfor Røkke ikke tok de andre eierne med på råd om Aker-transaksjonene.

– Aker-sjefen informerte ikke

– I et godt partnerskap setter partnerne seg ned og deler informasjon og synspunkter for å finne gode løsninger. Ved gjeldende transaksjoner ble dette aldri gjort. Tvert imot ble jeg informert om at informasjonen jeg mottok var innsideinformasjon som jeg ikke kunne dele med andre, sier Kjøll.

Hun mener konsernsjef Øyvind Eriksen hadde en fin anledning til å informere om transaksjonene i eiermøtene i mars.

– Som ny konsernsjef møtte han Nærings- og handelsdepartementet 13. mars og Investor 20. mars, uten å nevne transaksjonene i noen av møtene. Det er ikke jeg som har sviktet mine informasjonsoppgaver i denne saken, men Røkke, Eriksen og Aker, sier Kjøll.

Fire spørsmål

Aker stilte onsdag kveld fire spørsmål til Kjøll. Torsdag kvitterte hun i sin pressemelding med å stille fire spørsmål til Aker, blant annet om hvorfor medeierne staten, SAAB og Investor ikke er blitt behandlet som likeverdige partnere.

– Røkke er ikke i posisjon til å avkreve meg svar. Det er han selv som er svar skyldig. Jeg skal likevel gi ham svar på tiltale, mot at Røkke besvarer fire spørsmål i retur, sier Kjøll.

Kjøll sier hun har lang styreerfaring fra selskaper som SAS og DnB NOR, der den norske staten er medeier.

– Likevel har jeg aldri opplevd maken til aksjonærhåndtering til det jeg har vært utsatt for i denne saken. Derfor ber jeg Kjell Inge Røkke svare på disse spørsmålene personlig, og ikke nok en gang gjemme seg bak konsern- og informasjonssjefer. Røkke er styreleder i Aker ASA, og svarene er viktige i Aker Holding-styrets videre arbeid med denne saken, sier Kjøll.

Brustad står på kravene

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) gjentok torsdag kravet om at handelen med Aker-aksjer enten nullstilles eller tas opp til ny behandling i Aker Solutions’ generalforsamling.

Hun registrerer at den juridiske gjennomgangen som er gjort på oppdrag fra det svenske Wallenberg-selskapet Investor AB, støtter regjeringens syn om at alle eierne i Aker Holding skulle få sagt sin mening om aksjesalget.

– Staten og svenskene er enige om at prosessen ikke har vært så ryddig som den burde ha vært. Staten burde vært tatt med på råd, og saken burde vært behandlet av generalforsamlingen. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus