Meny

Nitrogenavkjølt rekordforsøk på dataparty

Nitrogenavkjølt rekordforsøk på dataparty

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved hjelp av flytende nitrogen på 196 minusgrader som kjølemiddel vil Robert Kihlberg forsøke å sette verdensrekord i «trimming» av datamaskiner under datapartyet The Gathering på Hamar.

The Gathering

* Datapartyet The Gathering holdes denne påsken for 17. gang og er nå et av verdens største i sitt slag.

* På det første arrangementet, i 1993, kom det 1.400 deltakere.

* Fra 1996 har stevnet blitt holdt i Vikingskipet på Hamar. Og fra året etter har det vært utsolgt for billetter da arrangementene startet.

* De seks siste årene har deltakertallet vært 5.200. (©NTB)

Denne trimmingen, eller overklokking som er den teknisk riktige betegnelsen, er som ekstremsport å betrakte blant dem som kan regnes som datanerder.

– Verdensrekorden kan bli vanskelig å slå, men vi prøver. Og jeg er ganske sikker på at vi klarer å ta andreplassen, sier svenske Kihlberg, i datamiljøet kjent som «Crotale».

Rundt 2.000 poeng unna

Frostrøyken stiger opp når han heller flytende nitrogen på beholdere ved datamaskinens prosessor og grafikkort for å sikre god kjøling. Sammen med kollegaen Marcus «Kinc» Hultin er han leid inn av en stor datamaskinprodusent for å forsøke å slå verdensrekorden, som for tiden innehas av et lag på to personer fra Singapore og USA. Rekorden er om lag 40.700 poeng målt i testprogrammet 3DMark Vantage.

– Våre foreløpige resultater ligger på mellom 38.000 og 39.000 poeng, forteller svensken til NTB.

Dataverdenens formel 1

En vanlig prosessor, den såkalte hjernen i datamaskinen, yter mellom 2 og 3 gigahertz (GHz). «Crotale» og hans kolleger skrur ytelsen opp til omkring 5 GHz og dermed øker maskinens regnekraft betraktelig.

– Dette kan sammenlignes med at vanlige biler i dag har en effekt på mellom 100 og 200 hestekrefter, mens bilsportbiler kan ha langt mer enn dette. Vi pleier å si at vi gjør med våre datamaskiner som man gjør med formel 1- eller dragracingbiler i bilsport. Det er derfor vi tar bort chassiset på maskinen og bruker flytende nitrogen som kjølemiddel slik at ikke komponentene går i stykker, forklarer han.

Datapartyet The Gathering, som er i sitt 17. år, holdes i Vikingskipet på Hamar, og rundt 5.200 datainteresserte vil sitte foran skjermene sine fram til søndag. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus