Nitrogenavkjølt rekordforsøk på dataparty

Nitrogenavkjølt rekordforsøk på dataparty
Nitrogenavkjølt rekordforsøk på dataparty
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pVed hjelp av flytende nitrogen på 196 minusgrader som kjølemiddel vil Robert Kihlberg forsøke å sette verdensrekord i «trimming» av datamaskiner under datapartyet The Gathering på Hamar.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
The Gathering

* Datapartyet The Gathering holdes denne påsken for 17. gang og er nå et av verdens største i sitt slag.

* På det første arrangementet, i 1993, kom det 1.400 deltakere.

* Fra 1996 har stevnet blitt holdt i Vikingskipet på Hamar. Og fra året etter har det vært utsolgt for billetter da arrangementene startet.

* De seks siste årene har deltakertallet vært 5.200. (©NTB)

Denne trimmingen, eller overklokking som er den teknisk riktige betegnelsen, er som ekstremsport å betrakte blant dem som kan regnes som datanerder.

– Verdensrekorden kan bli vanskelig å slå, men vi prøver. Og jeg er ganske sikker på at vi klarer å ta andreplassen, sier svenske Kihlberg, i datamiljøet kjent som «Crotale».

Rundt 2.000 poeng unna

Frostrøyken stiger opp når han heller flytende nitrogen på beholdere ved datamaskinens prosessor og grafikkort for å sikre god kjøling. Sammen med kollegaen Marcus «Kinc» Hultin er han leid inn av en stor datamaskinprodusent for å forsøke å slå verdensrekorden, som for tiden innehas av et lag på to personer fra Singapore og USA. Rekorden er om lag 40.700 poeng målt i testprogrammet 3DMark Vantage.

– Våre foreløpige resultater ligger på mellom 38.000 og 39.000 poeng, forteller svensken til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dataverdenens formel 1

En vanlig prosessor, den såkalte hjernen i datamaskinen, yter mellom 2 og 3 gigahertz (GHz). «Crotale» og hans kolleger skrur ytelsen opp til omkring 5 GHz og dermed øker maskinens regnekraft betraktelig.

– Dette kan sammenlignes med at vanlige biler i dag har en effekt på mellom 100 og 200 hestekrefter, mens bilsportbiler kan ha langt mer enn dette. Vi pleier å si at vi gjør med våre datamaskiner som man gjør med formel 1- eller dragracingbiler i bilsport. Det er derfor vi tar bort chassiset på maskinen og bruker flytende nitrogen som kjølemiddel slik at ikke komponentene går i stykker, forklarer han.

Datapartyet The Gathering, som er i sitt 17. år, holdes i Vikingskipet på Hamar, og rundt 5.200 datainteresserte vil sitte foran skjermene sine fram til søndag. (©NTB)