Aker setter Kjøll til veggs

Kjell Inge Røkke sammen med Leif Arne Langøy og Dag Terje Andersen i bakgrunnen da staten gikk inn i Aker. Foto: Scanpix.
Kjell Inge Røkke sammen med Leif Arne Langøy og Dag Terje Andersen i bakgrunnen da staten gikk inn i Aker. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKrever svar på fire spørsmål. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er saken

Den norske stat har siden juni 2007 eid 12 prosent av Aker Solutions gjennom eierskapet i Aker Holding. Der eier staten 30 prosent mens Kjell Inge Røkke eier 60 prosent.

Aksjene ble kjøpt av Røkke, til genial timing for finansmannen. Aksjekursen har stupt fra rundt 150 kroner til i under 40 kroner i dag.

Den svenske Wallenberg-familien har en eierandel på ti prosent i Aker Holding gjennom Investor AB og SAAB.

Torsdag 2. april blir det kjent at delvis statseide Aker Solutions kjøper Akers eierandel på 46 prosent i Aker Oilfield Services, 50 prosent i Aker DOF Deepwater (tidligere Aker DOF Supply), 33 prosent i det børsnoterte teknologiselskapet Odim og 100 prosent i produktselskapet Midsund Bruk.

Aker Solutions betaler 1.391 millioner kroner for aksjepostene, noe som gir Aker ASA en regnskapsmessig gevinst på 478 millioner kroner i andre kvartal. I tillegg får Aker tilbakebetalt rundt 207 millioner kroner i aksjonærlån i selskapene som overtas av Aker Solutions.

Flere analytikere reagerer umiddelbart på betingelsene i avtalen mellom de to selskapene.

Fredag 3. april ber handels- og næringsminister Sylvia Brustad om at Aker Holding gjennomførte en intern granskning av transaksjonene etter den massive kritikken i media.

Brustad ber opprinnelig styreleder Øyvind Eriksen i Aker Solutions ta hånd om granskingen, men både han og styremedlem Kjell Inge Røkke erklærer seg inhabile fordi de er tilknyttet det Røkke-kontrollerte Aker ASA.

Senere blir Kristin Krohn Devold utpekt til å lede granskingen. Men heller ikke hun er uavhengig av Aker-ledelsen. Hun får over en halv million kroner i året fra Kjell Inge Røkkes Aker-selskaper.

Styret i Aker Holding bestemmer derfor at Berit Kjøll, som er ansett for å være statens representant i styret, skal lede granskingen.

Kjøll godkjente salget av de fire Aker-eide selskapene til Aker Solutions.

Søndag 5. april varsler nærings- og handelsminister Sylvia Brustad en egen uavhengig, finansiell og juridisk gjennomgang av prosessen rundt handlene i Aker Solutions.

Den eksterne granskingen kommer på plass blant annet etter press fra Høyre.

Mandag 6. april uttaler Høyres næringspolitiske talsmann Torbjørn Hansen til VG at hele saken rundt statens eierandeler i Aker Solutions ligner politisk korrupsjon.

Samme dag kan Dagens Næringsliv avsløre at Kjell Inge Røkke solgte de omstridte Aker-selskapene til et datterselskap av delvis statseide Aker Solutions. Dermed unngikk Røkke at salget måtte godkjennes av regjeringen.

Tidligere leder av Folketrygdfondet, Tore Lindholt, uttaler her på DN.no at staten til å begynne med aldri burde kjøpt aksjer i Aker Solutions.

Wallenberg-familien, som eier ti prosent av Aker Holding, kritiserer prosessen i forbindelse med transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions.

Tirsdag 7. april melder VG at sentrale regjeringsskilder bekrefter at næringsminister Sylvia Brustad nå er så forbannet at hun vurderer å få hele salget av de Aker-eide selskapene til Aker Solutions annulert..

Høyres næringspolitiske talsmann Torbjørn Hansen sender samme dag brev til næringsministeren med åtte konkrete spørsmål om hva som egentlig skjedde i dagene før de omstridte transaksjonene ble kjent.

Nærings- og handelsdepartementet melder atti firmaer har kommet med tilbud i forbindelse med granskingen av de omstridte transaksjonene.

På kvelden kaller næringsminister Brustad inn til en kort pressebrief der hun avslører hvem som skal stå for den eksterne granskingen.

Kampen mellom staten, ved næringsminister Sylvia Brustad og Aker-styremedlem Berit Kjøll, og Kjell Inge Røkkes Aker-sfære er en kamp om milliardverdier.For øyeblikket er det også en beinhard fight om troverdighet. Hvem har visst hva når? Og hvem snakker sant om det i ettertid?

Ordkrig

Onsdag viste Aker til en mail der det fremgikk at Kjøll hadde informert Nærings- og handelsdepartementet allerede 25. mars, og at mottakelsen var positiv.

- Departementet har understreket at de primært ønsker at slike diskusjoner foregår i Aker Holding-styret og vi har forholdt oss til Berit Kjøll. Vi vet at hun hadde møte med departementet 25. mars for å informere om transaksjonene, fordi hun ba om å få utlevert dokumenter i forbindelse med det møtet, sa Kjell Inge Røkkes talsmann, Geir Arne Drangeid, til DN.no onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så svarte Kjøll med en pressemelding der hun hevdet at informasjonsprosessen bar preg av bevisst siling og voldsomt hastverk.

Kjøll sier at hun på grunn av innsidereglementet kun kunne gi NHDs representanter en svært overordnet orientering om det planlagte salget av Aker Oilfield Services, som allerede var offentlig kjent.

Fire spørsmål

Nå kvitterer Aker med fire konkrete spørsmål til Kjøll:

1. Hvorfor ba du om informasjon om transaksjonene før ditt møte med departementet 25. mars, dersom du skulle begrense dialogen i møtet til det som var offentlig kjent?

2. Hvordan kunne du skrive i eposten av 25. mars at du hadde orientert om omfang og prosess dersom du ikke delte med departementet det du visste om omfang og prosess?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Hvordan kan departementet kritisere Aker for ikke å ha gitt informasjon som du selv mener ville vært brudd på innsidereglene?

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Hvordan kunne du i eposten av 25. mars skrive at transaksjonene ble positivt mottatt av departementet hvis du ikke delte med departementet den kunnskap om transaksjonene som du hadde fått?

Styrepresentasjon på 120 sider

Drangeid fortalte onsdag at også departementet ble informert direkte på et møte i forkant av styremøtet i Aker Holding.

- Der ble folk fra departementet gitt det som nok er riktig å kalle en orientering på overordnet plan om de forestående transaksjonene. Der sa også folk fra departementet at det riktige var å ta det gjennom styret i Aker Holding og Berit Kjøll. På det etterfølgende styremøtet ble det lagt frem en omfattende presentasjon, sier Drangeid og legger til.

- Jeg har sett den presentasjonen, den var på 120 sider. Simen Lieungh og finansdirektør Leif Borge fra Aker Solutions var også til stede for å redegjøre for det industrielle rasjonale bak transaksjonene, forteller Røkkes talsmann

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har ikke lykkes DN.no å komme i kontakt med Berit Kjøll torsdag formiddag.

Vil du lese deg opp på denne saken:

Les mer: Røkkes milliarddeal

Les mer: Røkkes ryddesjau

Les mer: Røkkes superdeal og - Så grisete at jeg ikke finner ord

Les mer: Røkke-gransker betalt av Røkke

Les mer: Kjøll gransker Aker-handel

Les mer: - Vi må få alt på bordet

Les mer: - Ligner politisk korrupsjon

Les mer: Røkkes Aker-finte

Les mer: - Brustad må legge alle kort på bordet