Meny

Russland ber EU beskytte Moldovas suverenitet

En sivilkledd politimann sparker en pågrepet demonstrant i sentrum av Moldovas hovedstad Chisinau. EU og Russland har markert seg på hver sin side av konflikten som herjer den tidligere Sovjet-republikken som grenser mot EU-landet Romania i vest og Ukraina i øst. (Foto: Reuters / Denis Sinjakov / SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den politiske uroen og opptøyene i Moldova seiler opp til å bli en ny konflikt mellom EU og Russland.

– EU og Romania må gjøre noe for å sikre at rumenske slagord og flagg ikke undergraver Moldovas suverenitet, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov torsdag.

Han viser til at demonstranter brukte rumenske flagg og ropte at de var rumenere da de tirsdag kveld stormet nasjonalforsamlingen i Moldovas hovedstad Chisinau.

– Slagordene og flaggene viser uten tvil at demonstrantene var styrt av en idé om å ødelegge moldovsk suverenitet, sier Lavrov i et intervju med det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Nyhetsbyrået melder samtidig at moldovske myndigheter vil utvise tre journalister fra EU-landet Romania som følge av opptøyene i landet.

Utvisningene kommer dagen etter at Moldovas president Vladimir Voronin ba Romanias ambassadør til Moldova om å dra fordi han mener nabolandet har vært innblandet i et kuppforsøk mot hans kommunistiske regjering. Han har også innført visumplikt for alle rumenere.

Romania kaller anklagene for en provokasjon, og mener det er absurd å gjeninnføre visumplikt for rumenere.

Kommunistene vant

Opptøyene i Moldova brøt ut etter valget på ny nasjonalforsamling søndag, som Voronins kommunistparti vant med klar margin.

Spørsmålet var imidlertid om partiet fikk nok stemmer til at kommunistene i nasjonalforsamlingen kunne velge Voronins etterfølger alene.

Opposisjonen mente at så ikke var tilfelle og krevde en ny gjennomgang av resultatene. Sent onsdag kveld viste de endelige resultatene at kommunistpartiet manglet én representant for å kunne utpeke presidenten alene, ifølge nyhetsbyrået DPA.

EU bekymret

EU har til nå holdt en lav profil men har uttrykt stor bekymring for den stadig mer anspente situasjonen og har bedt alle parter i Moldova om ikke å gjøre noe som kan provosere fram mer vold.

Tusenvis av demonstranter samlet seg tirsdag i sentrum av Chisinau for å kreve regjeringens avgang. De mener kommunistene fikk så mange stemmer fordi partiet ble favorisert av den statlige pressen under valgkampen.

Flere demonstranter stormet tirsdag kveld nasjonalforsamlingen og presidentens kontor, men onsdag morgen lyktes myndighetene med å ta tilbake kontrollen over bygningene. En kvinne døde av røykforgiftning og over 200 ble skadd i kaoset.

193 personer er arrestert, og de risikerer å bli tiltalt for kuppforsøk. Ifølge landet innenriksminister vil myndighetene studere videoklipp og andre beviser før de arresterte blir tiltalt eller eventuelt løslatt. Blant de arresterte er journalisten Natalya Morar, som er en av lederne i en anti-kommunistisk bevegelse.

Rumensk og russisk

Over 60 prosent av Moldovas befolkning er rumensk-talende, mens en tredel har slavisk bakgrunn og er russisk-talende.

Landet var tidligere en del av Sovjetunionen, og Russland regner landet som en del av sin interessesfære. Moldova har lenge ligget i konflikt med Russland om den russisk-dominerte regionen Transdnjestr, som brøt ut fra Moldova etter av Sovjetunionen ble oppløst. Den siste tiden har det imidlertid vært håp om en forhandlingsløsning om Transdnjestr.

Moldova er også sterkt avhengig av russiske gassforsyninger.

Samtidig mener en del av opposisjonen at landet bør forenes med Romania, De føler at de har felles kultur og tradisjoner med nabolandet, og håper at en union med Romania kan gi bedre tider i Europas fattigste land. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus