Meny

Fra gul stjerne til hvit dverg

Onsdag jublet han for klassikerseier, men nå er det tilbake til hverdagen for Edvald Boasson Hagen. Foto: Scanpix / Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klassikervinner onsdag, hjelperytter fire dager senere. Treet vokser ikke helt inn i stjernehimmelen over natta for Edvald Boasson Hagen (21).

Ungguttens definitive gjennombrudd som proffsyklist kom med onsdagens seier i klassikeren Gent – Wevelgem; en av 14 ekte, endags stjerneritt på sykkelhimmelen. Men å vente mer jubel og champagne i kommende søndags Paris – Roubaix, blir i overkant.

«Klassikernes dronning» vinnes ikke av unge ferskinger.

– Nei, da er det min tur til å være hjelperytter. Min oppgave blir ene og alene å hjelpe vårt lags håp, George Hincapie, så godt jeg kan. Og det tenker jeg å gjøre. Han og Marcus Burghardt jobbet hardt for meg onsdag. I Paris – Roubaix skal jeg gjøre gjengjeld, sier Boasson Hagen til NTB.

Yndet navn

Team Columbia hadde spurtkanonen Mark Cavendish som sin kaptein i onsdagens klassiker, som oftest vinnes av en sprinter. Han endte i mål med hovedfeltet hele elleve minutter bak sin unge, norske lagkamerat.

– Egentlig var det ikke i mine tanker på forhånd at jeg skulle vinne dette. Jeg ville bare gjøre en best mulig jobb for laget og ble med i bruddet for at laget skulle være godt representert.

21-åringen fra Rudsbygd nord for Lillehammer er tidenes sjette yngste vinner av Gent – Wevelgem. Etter seks seirer som førsteårsproff i fjor og 15 (!) året før for det norske Maxbo Bianchi-laget, er Edvald Boasson Hagen allerede et yndet navn i sykkelmiljøet.

– Når jeg snakker med Johan Bruyneel og Dirk Demol (belgiske sportsdirektører i verdens beste sykkellag, Astana), prater de varmt om Edvald. Han er godt lagt merke til i sykkelverden for lengst, forteller landslagssjef og tidligere proff Steffen Kjærgaard til NTB.

«Kannibalen»

Kjærgaard nøler ikke med å sammenligne det norske stjerneskuddet med ryttere som Tom Boonen og Fabian Cancellara i kjørestyrke og – karakter.

Navn som Eddy Merckx og Bernard Hinault ble også trukket fram onsdag. Verdens mestvinnende syklist gjennom alle tider (525 som proff) var like gammel som Boasson Hagen da han vant sin første av tre Gent – Wevelgem-seirer i 1967, men Merckx vant klassikeren Milano – San Remo allerede som 20-åring.

«Kannibalen» avsluttet karrieren med 27 klassikerseirer.

Langt på vei alle andre tidligere stjerner måtte fortsatt se langt etter tilsvarende triumfer som 21-åringer.

– I laget kaller vi Edvald bare for «Eddy». Det har vi gjort lenge, påpekte Columbia-sjef Bob Stapleton. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus