Meny

Pirater krever løsepenger for kaptein

Skipet Mærsk Alabama, som har danske eiere men seiler under amerikansk flagg, ble kapret utenfor østkysten av Afrika onsdag. Det udaterte bildet av skipet er offentliggjort av rederiet. Foto: REUTERS/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kapringen av et Maersk-skip i Indiahavet tok en ny dramatisk vending onsdag kveld. Da mannskapet vant tilbake kontrollen på skipet, tok piratene kapteinen som gissel.

Nyhetskanalen CNN fikk onsdag kveld kontakt med skipet på satellittelefon, og førstestyrmann Ken Quinn kunne da fortelle at mannskapet hadde tatt en pirat til fange.

Med piraten som gissel klarte det amerikanske mannskapet på 20 å få kontroll over skipet igjen.

Piratene tok på sin side skipets kaptein Richard Phillips som gissel med krav om løsepenger, sa Quinn.

– Han er om bord i skipets livbåt. Vi tilbyr dem det vi har å by på, mat, men det ser ikke ut til å fungere særlig bra. Nå venter vi på et marinefartøy på vei hit for å hjelpe oss, sa Quinn til CNN.

Det danske rederiet Maersk bekrefter at skipet er befridd, men sier at piratene har tatt et besetningsmedlem som gissel. Rederiet vil ikke bekrefte at det er kapteinen det er snakk om.

Krigsskip framme

Natt til torsdag nådde et amerikansk krigsskip fram til stedet og la seg til i nærheten av Maersk Alabama.

Det er ikke klart om marinen vil gå til aksjon siden enhver operasjon kunne sette livene til amerikanerne i fare, spesielt kapteinen. Et alternativ er å forsøke å forhandle med piratene.

I fjor iverksatte franske styrker en vellykket væpnet aksjon for å befri to franske borgere på en kapret luksusyacht.

Nødhjelp

Det 127 meter lange konteinerskipet Maersk Alabama, som seiler under amerikansk flagg, var på vei til havnebyen Mombasa i Kenya da det ble kapret av somaliske pirater onsdag.

Skipet ble tatt om lag 600 kilometer fra Somalias hovedstad Mogadishu.

Om bord hadde skipet mais, soya og matolje. Maten er sendt av Verdens matvareprogram (WFP) for å hjelpe folk i Somalia og Uganda og flyktninger i Kenya, sier Peter Smerdon, WFPs talsmann i Nairobi.

Over tre millioner mennesker i Somalia, nesten halve befolkningen, er avhengig av humanitær bistand.

Mange kapringer

Myndighetene i USA sa tidligere onsdag at de overvåker situasjonen nøye og vurderer hvordan de skal forholde seg for å løse situasjonen.

– Vår høyeste prioritet er sikkerheten til mannskapet om bord, sa en talsmann for Det hvite hus.

USA har tre marinefartøyer i Adenbukta som ledd i den internasjonale flotiljen som er sendt til området for å beskytte handelsskip mot pirater.

En rekke skip er kapret i farvannene øst for Afrika, blant dem det norskeide skipet Bow Asir.

Kapringer som innbringer store summer i løsepenger, er blitt en inntektsvei for unge menn i det krigsherjede Somalia, som har vært uten sentral styring siden 1991. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus