To henrettet i Kina for terror før OL

En politimann på stedet der de to henrettede utførte sitt angrep hvor de drepte 17. Foto: AP/ Scanpix.
En politimann på stedet der de to henrettede utførte sitt angrep hvor de drepte 17. Foto: AP/ Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTo personer som var anklaget for et storstilt angrep mot kinesisk politi like før OL i Beijing, er henrettet i provinsen Xinjiang nordvest i Kina, ifølge kinesisk presse.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to tilhørte begge uigurbefolkningen, en muslimsk folkegruppe som menneskerettseksperter mener opplever omfattende undertrykkelse fra kinesiske myndigheter.

I alt 17 mennesker ble drept og 15 såret i angrepet som fant sted i begynnelsen av august, bare fire dager før OL i Beijing startet, ifølge det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

De to angriperne kastet sprengstoff mot politifolk i byen Kashgar. Under angrepet ble det også brukt en lastebil til å kjøre ned joggende politifolk.

I fjor ble nesten dobbelt så mange mennesker henrettet verden over som året før, viser en ny oversikt fra Amnesty International. Minst 2.390 mennesker ble henrettet i 2008, mot 1.252 året før.

Økningen skyldes først og fremst Kina, der 1.718 mennesker ble registrert henrettet. Dette er nesten en tredobling sammenlignet med 2007, og da er det vel å merke snakk om tallet på henrettelser som ble gjort offentlig kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De virkelige tallene i både 2008 og andre år kan være langt høyere, mener Amnesty, ettersom antall henrettelser er en statshemmelighet.

OL-håpet brast

Forhåpninger om at tildelingen av sommer-OL 2008 til Beijing skulle skape et mildere klima, ble gjort grundig til skamme.

– Kina inntar den grusomme posisjonen som verdensmester i bruk av dødsstraff, framholder organisasjonen.

På andreplass på Amnestys liste kommer Iran, med minst 346 henrettelser i fjor. Iran følges av Saudi-Arabia med minst 102 og USA med 37, som er det laveste tallet siden 1995. Eneste europeiske land som gjorde bruk av dødsstraffen, var Hviterussland, der fire mennesker ble utsatt for juridisk avlivning i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Taust i Japan

Ifølge Amnesty blir dødsstraffen i dag brukt i til sammen 59 land, men mange av disse landene oppgir ikke tall på henrettelser. I et land som Japan omgis hengninger av dødsdømte med en mur av taushet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dødsstraff er den mest grusomme, umenneskelige og nedverdigende straff. Halshogginger, elektrisk avliving, hengninger, giftsprøyter, skytinger og steininger har ingen plass i det 21. århundret, sier Amnestys generalsekretær Irene Khan i en pressemelding.

Menneskerettsorganisasjonen peker likevel på at det er positivt at stadig færre land bruker dødsstraff. Av de 59 landene som fortsatt har dødsstraff, var det bare 25 som tok den i bruk i 2008.

Mørketall

Likevel blir det fortsatt henrettet hundrevis av fanger verden over, og mørketallene er trolig høye.

– Bare i Kina er mørketallene etter alt å dømme langt høyere enn det som oppgis offisielt, mener Amnesty.

I 138 land er dødsstraffen gått ut av bruk, enten ved at den er fjernet fra lovbøkene eller ved at dødsdommer ikke lenger fullbyrdes. I fjor sluttet Argentina og Usbekistan seg til rekken av slike land, og helt nylig har den amerikanske delstaten New Mexico kommet til.

I et land som Irak er imidlertid antall henrettelser på vei opp.

I Norge ble dødsstraffen endelig avskaffet så sent som i 1979, da straffeformen ble tatt ut av den militære straffeloven. Den siste norske henrettelsen for forbrytelse i fredstid fant sted i 1876, den siste for forbrytelser under andre verdenskrig i 1948.