Meny

Påskekrim del 1

Det er ingen skam å spy

Illustrasjoner Flickr: ainudil Lite forsidebilde Mike "Dakinewavamon" Kline

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter er stolte av å presentere vinneren av vår krimnovelle-konkurranse Terje Føyn. «Grav Dem ned i tide» er en påskekrim i fem deler. Hver dag i påska publiserer vi en ny del.

Er du sugen på mer påskekrim?

Mens Terje Føyn stakk av med seieren i årets påskekrimkonkurranse, grodde det vilt og frodig rett bak. ABC Nyheter premierte fire andre påskekrimnovellister, og deres bidrag sto ikke langt tilbake for vinnerens. Vi vil trykke dem daglig sammen med vinneren, og i denne boksen kan du følge spenningen dag for dag:

Les første avsnitt av Sissel Værøyviks Fjellberg

Les første avsnitt av Jorg Wigums Blot.

Les første avsnitt av Marit Røeds Hemmeligheten

Les første avsnitt av Heidi Skogholts Grønne fingre

«Grav Dem ned i tide»

Del 1: Det er ingen skam å spy

Det var bare oss gamlegjengen, så det var ingen skam å gjøre som vi alltid hadde gjort i påsken: reise til hytta til Trygve langt pokker i Finnskogen, der snø møter snø, der myrer møter granskog og bladskog møter blandingsmisbruk: smeltevann og potetsprit.

I år var vi fem: Trygve hadde fått med seg Eli, en schpa kæbe (som Trygve sa, tydelig fornøyd, og vi andre skulle ligge unna!) i midten av tyveårene, som hadde tatt den obligatoriske tequilashoten på bensinstasjonen på Rugsletta uten å nøle. Hun var blitt godtatt øyeblikkelig som en av oss, enda hun var altfor vakker for oss, med langt, lyst hår, som hun slengte bakover som spruten fra en opplyst fontene foran rådhuset en vinternatt. Hun lo høyt med en veldig lys stemme og sa skjære Trygve i stedet for kjære, men det var bare sjarmerende. Hvordan denne åpenbaringen hadde blitt med Trygve på påsketuren vår, var et mysterium, like stort som at hun som enslig kvinnesvale studerte teoretisk astrofysikk på siste året, og var formann i Donald-foreningen på sitt institutt for altfor begavede. Øynene hennes skinte et sekund, blått og hvitt som i en malstrøm, når hun sendte meg et blikk, og jeg kjente at håndflatene mine ble numne, der jeg satt og holdt et knippe staver mens vi kjørte, så de ikke skulle gli fremover og ødelegge innsiden av inventaret i Trygves nyeste firehjulsdrevne bil.

Anders låste opp. Han var to meter høy, dørvakt ved siden av dagjobben, og var liksom den praktiske sjefen, selv om alle visste det var Trygve som bestemte. Det var to låser. Begge nøklene måtte dreies og dreies. Anders dyttet døren opp med en stor, grov hånd. Han hadde de største hendene jeg noen gang har sett. Hytta var stor, et ombygd finntorp, med tykke tømmervegger i hovedhuset. Vi gikk inn på sokkelesten, og stablet kofferter og fjellsekker om hverandre, slik gutter nå engang har det med å gjøre. Stemningen var god. Eli satte seg bakoverlent i sofaen, og Trygve la seg demonstrativt ned, med hodet i fanget hennes, mens de peste og småpratet slik man skal, slik alle gjorde, med høy stemning og small talk på ut- og innpust, slik påsketurer nå engang krever av en.

Jeg trakk meg litt til side fra prat og pes, og lot de andre ta sine rettmessige plasser i stuen. Vi hadde spist på en veikro, ingen gadd å gjøre stort annet enn å jekke opp noen flasker, sprette korkene med Trygves evinnelige, røde skrutrekker, som hadde trukket opp både dette og hint så langt tilbake noen kunne huske, slik at vi kunne blåse eksoslukten fra snøscootertaxien ut av øyne og nese.

Jeg satt i den blå stolen i hjørnet, og løftet min brune flaske, men drakk bare små slurker. Jeg var alltid med, men på nåde. På videregående hadde vi vært den gjengen som alltid hang sammen, men jeg var vel den som stod stille, som stille diltet etter, som alltid ble med, i det stille, slik noen alltid må. Eli stirret Trygve inn i ansiktet, og kysset pannen hans lett, og krysset bena. Håret gled framover og skjulte ansiktet hans, som i en foss.

Arild sjonglerte med to tollekniver midt i stuen. Eli reagerte slik man skal: hun hvisket herregud, mens skyggene fra stearinlysene fulgte knivenes stille flukt. Alle visste at Arild visste hva han gjorde. Det var slik han alltid hadde gjort. Han var like knyttet til knivene sine som en mor til sine barn. Jeg tenkte: slik får man damer. Slik får man. En gang hadde Arild budt opp den peneste jenta på skoleballet til dans. Regina hadde sagt ja. Jeg hadde gått og sett på denne rødhårede, overjordisk vakre hele det siste året på videregående. Jeg hadde ikke engang våget å snakke til henne. Men til Arild sa hun altså ja. Siden hadde hun sagt ja til Trygve, selvfølgelig. Men Arild var den første. Jeg beundret underarmene hans, som var nakne, og blodårene og den bleke huden, som hold sener og årer på plass, senene som beveget seg under huden, beundret balansen hans, som holdt knivene sirkulerende, blinkende.

- Jeg er redd, sa jeg brått. De andre så på meg, mens Arild kom ut av det, og lot den ene tollekniven falle i gulvet.

- Du er alltid redd, sa de andre, nesten i kor. – Predikantens sønn, redd for sin egen skygge! sa en eller annen.

- Faen, sa Arild. Stemningen var trykket i noen sekunder. Så satte Trygve seg opp og sa skål! og så var stemningen tilbake til den gode gamle. Jeg kunne ikke høre hva Trygve hvisket i øret til Eli, men hun så bort på meg.

Jeg våknet midt på natten. Det var helt stille. Jeg reiste meg fra madrassen jeg lå på og tittet ut av vinduet i andre etasje. Jeg skjøv vinduet helt opp. Det var kaldt, og stjerneklart. Månen skinte på snøen mellom grantrærne. Skyggene var umulige å gjennomskue. Hvem som helst kunne komme og gjøre hva som helst, så mørke var de. Jeg tenkte et øyeblikk på Arilds kniver, og kjente et stikk av smerte i mellomgulvet.

Jeg står ute i snøen, med bare føtter og skriker. Toppen av et grantre fyller himmelen. Den er sort. Skyggene har løsnet fra trærne, og renner som kullsorte bekker av blod utover snøen, samler seg i store, sigdformede dammer. Så våkner jeg.

Det er Arild. Soveposen, som en gang var lyseblå utenpå, og kyllinggul inni, er full av kliss. Det lukter ubeskrivelig. Hendene hans og underarmene er dekket av blod. Ut av halsen står en tollekniv, som fra et mislykket Frankensteinmonster. Opp fra brystet står den andre. Det er kliss og uorden over alt. Jeg visste ikke at han foraktet seg selv så sterk? Hvem skal rydde og vaske? Det blir en diskusjon mellom Trygve og Eli, som står med bortvendte, bleke ansikter.

Anders spyr utenfor. Den digre kroppen står som en knelende elg i soloppgangen og spyr. Jeg husker en gang han løftet meg opp fra gulvet, på strake armer, for å vise hvordan han som dørvakt løfter en bråkmaker. Han flirte da han slapp meg ned, som en sekk poteter, og jeg klynket, og forsøkte å late som om jeg ikke fikk vondt, men klarte det ikke. Det er ingen skam å spy, tenkte jeg. Min munn var lukket med vennskapets søte segl.

Del to av krimnovellen kommer på langfredag.

Relaterte saker:

Her er vinneren

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:57 Innbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53 Skogbrann: 500 får evakueringsvarsel20:13 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13 Egypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01 Medier: Biden starter valgkampen torsdag19:59 Sjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59 Marte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47 – En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43 Kushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17 Oslo Børs opp på første handledag etter påske18:16 RBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32 Erna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26 Resett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01 – Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46 Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39 Trump klar for ny tur til Europa16:23 FN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16 Nord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52 Norsk-tamiler redde for å reise hjem15:35 Sri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10 Saudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10 Twitter tredoblet overskuddet14:56 Flere bøker gis ut, men færre selges14:55 De Bruyne mister United-kampen14:34 To hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31 Venter milliardunderskudd i Norwegian14:28 Turistene rømmer Sri Lanka14:09 Mobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar13:30 Tor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12 IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55 Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43 Indias statsminister avla stemme12:42 Europa kvitter seg med gjeld12:42 Macron skal presentere reformer12:33 Aksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32 Mann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10 Trond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00 Solskjær: – Spillerne har det vondt11:44 Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36 Tom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20 Kristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12 – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59 NHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33 Forsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25 Kasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24 Kvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01 Ble antatt før noen hadde lest manuset09:59 Program for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55 Stenger en rekke tjenester denne uken09:21 Fansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19 Helland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19 Regjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48 Bolig i Østfold er overtent08:33 Nytt jordskjelv på Filippinene07:58 New York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57 Normal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52 Erna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41 Sabler ned det norske fagmiljøet07:35 Flere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31 – Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29 Pogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21 BT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03 Ola Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46 Liverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34 Påskefreden over for May06:13 Zuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08 Norske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04 Sørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02 Dødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01 Låvebrann i Buskerud slukket06:00 Alle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55 Myanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50 Dette skjer i dag05:39 Muslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38 Chelseas stortalent røk akillesen05:30 Dette skjedde i natt05:29 Katolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18 Studie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37 Savnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21 Konsernsjef ville beholde navnet NSB03:49 Elleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28 Kontroll på boligbrann i Askim03:18 Jøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43 Tungvektere forlater KrF02:33 Nye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07 30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03 Mann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47 Seks døde da småfly styrtet i Texas01:34 Staten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28 Gavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21 Forlenget fengsling for Chelsea Manning00:52 Vietnams tidligere president Le Duc Anh er død
Siste nytt
20:57SportInnbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53NorgeSkogbrann: 500 får evakueringsvarsel20:13NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13PolitikkEgypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01PolitikkMedier: Biden starter valgkampen torsdag19:59SportSjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59NorgeMarte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47Verden– En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43PolitikkKushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17PengerOslo Børs opp på første handledag etter påske18:16SportRBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32PolitikkErna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26PolitikkResett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01Penger– Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46PolitikkRopstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39PolitikkTrump klar for ny tur til Europa16:23PolitikkFN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16PolitikkNord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52VerdenNorsk-tamiler redde for å reise hjem15:35VerdenSri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10VerdenSaudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10KulturTwitter tredoblet overskuddet14:56KulturFlere bøker gis ut, men færre selges14:55SportDe Bruyne mister United-kampen14:34NorgeTo hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31PengerVenter milliardunderskudd i Norwegian14:28ReiseTuristene rømmer Sri Lanka14:09NorgeMobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar13:30SportTor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12VerdenIS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55PengerKlare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43PolitikkIndias statsminister avla stemme12:42PengerEuropa kvitter seg med gjeld12:42PolitikkMacron skal presentere reformer12:33NorgeAksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32NorgeMann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10PolitikkTrond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00SportSolskjær: – Spillerne har det vondt11:44VerdenEksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36SportTom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20SportKristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12Verden– Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59SportNHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33NorgeForsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25PolitikkKasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24VerdenKvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01KulturBle antatt før noen hadde lest manuset09:59Helse og livsstilProgram for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55MotorStenger en rekke tjenester denne uken09:21SportFansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19SportHelland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19PolitikkRegjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48NorgeBolig i Østfold er overtent08:33VerdenNytt jordskjelv på Filippinene07:58SportNew York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57NorgeNormal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52NorgeErna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41Helse og livsstilSabler ned det norske fagmiljøet07:35NorgeFlere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31Verden– Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29SportPogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21NorgeBT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03SportOla Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46SportLiverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34PolitikkPåskefreden over for May06:13SportZuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08VerdenNorske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04VerdenSørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02VerdenDødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01NorgeLåvebrann i Buskerud slukket06:00NorgeAlle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55VerdenMyanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50NorgeDette skjer i dag05:39NorgeMuslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38SportChelseas stortalent røk akillesen05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeKatolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18VerdenStudie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37VerdenSavnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21PengerKonsernsjef ville beholde navnet NSB03:49VerdenElleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28NorgeKontroll på boligbrann i Askim03:18VerdenJøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43PolitikkTungvektere forlater KrF02:33VerdenNye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07Verden30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03NorgeMann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47VerdenSeks døde da småfly styrtet i Texas01:34PengerStaten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28SportGavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21VerdenForlenget fengsling for Chelsea Manning00:52VerdenVietnams tidligere president Le Duc Anh er død
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus