Berlusconi forsvarer camping-uttalelser

INGEN SELVKRITIKK: Italias statsminister Silvio Berlusconi står ved sine camping-uttalelser. Foto: Scanpix.
INGEN SELVKRITIKK: Italias statsminister Silvio Berlusconi står ved sine camping-uttalelser. Foto: Scanpix.

<pItalias statsminister Silvio Berlusconi forsvarer sin oppfordring om at jordskjelvofrene som må bo telt, bør se det hele som en campingferie. – Folk trenger å smile, sier han.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen anklager Berlusconi for å være ufølsom på grunn av uttalelsene han kom med da han besøkte en leir for de mange tusen hjemløse tirsdag.

– De får både helsetilsyn og varm mat. Selvfølgelig er overnattingssituasjonen deres noe provisorisk for øyeblikket, men de bør se på dette som en campingferie, uttalte Berlusconi.

Onsdag måtte han forsvare sine uttalelser, men synes ikke å ha problemer med det.

– Jeg synes ikke det var upassende. Jeg tror barna i går trengte å smile litt, litt optimisme og lekenhet, sier han, og advarer mot at en «atmosfære av pessimisme, negativitet, sykdom og død» får legge seg over leirene for hjemløse.

– Reis til kysten

Han sier at omkring 10.000 jordskjelvofre nå har fått tak over hodet ved hoteller på østkysten. Tirsdag oppfordret han de hjemløse om å reise dit.

– Ta på litt solkrem, sa han til en av kvinnene som mistet hjemmet sitt.

Ifølge Berlusconi har 28.000 mennesker mistet hjemmene sine. 17.000 bor i telt, mens resten får bo gratis på hoteller eller hos slektninger.

260 personer er så langt bekreftet omkommet etter jordskjelvet som rammet Abruzzo-regionen i det sentrale Italia natt til mandag.

En nasjonal sørgedag og statlig minnegudstjeneste skal holdes fredag. Men allerede onsdag ble det holdt to private begravelser. Pave Benedict sier han ber for ofrene, og lovet å besøke det rammede området snart.

Blå teltby

Et hav av blå telt sprer seg nå på åpne plasser rundt L’Aquila for å gi ly til de overlevende som har mistet sine hjem.

Likevel er det ikke nok telt, og mange tilbringer natten i bilene sine ved San Sisto-kirken. Frivillige fra den katolske hjelpeorganisasjonen Misericordia di Roma San Romano gikk fra bil til bil med tepper og varmt drikke.

De frivillige uttrykte bekymring for hvordan hjelpen blir organisert. Selv om det er bedt om flere telt, er det ikke nok, og det kommer ikke flere. Det er også altfor dårlige sanitærforhold med to toaletter for alle de hjemløse.

– De siste to nettene har jeg sovet tre timer. Jeg fysisk og mentalt utslitt på grunn av søvnmangel og frykt, sa 35 år gamle Ilaria Ciani som bor i et telt på en idrettsplass utenfor L’Aquila.

Fortsetter letingen

Kraftige etterskjelv skaket opp redningsarbeidere som natt til onsdag fortsatte å lete etter overlevende i ruinene av den italienske byen L’Aquila.

En ung kvinne som hadde ligget fastklemt under en fem etasjer høy boligblokk i 42 timer, ble trukket fram fra ruinene tirsdag kveld.

Bestefar Renato Calesini jublet da det 20 år gamle barnebarnet Eleonora ble funnet i live. Men fire andre studenter ble funnet døde i ruinene av et studenthjem.

Mellom 10.000 og 15.000 bygninger er enten skadd eller ødelagt i 26 byer og landsbyer i L’Aquila-området. Onsdag innledes arbeidet med å evaluere bygningene som fortsatt står, for å se om de egnet til å flytte tilbake til.

Sivilforsvarssjef i landsbyen Onna, Cristina DiTommaso, sier at letearbeidet er vanskelig fordi det arbeider mange udokumenterte innvandrere i landbruket i området. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus