Demonstranter avblåste sultestreik

TALTE: Statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet møtte sinte tamilske demonstranter foran statsministerens kontor onsdag. Foto: Scanpix.
TALTE: Statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet møtte sinte tamilske demonstranter foran statsministerens kontor onsdag. Foto: Scanpix.

<pDe tamilske demonstrantene utenfor regjeringsbygget i Oslo gir regjeringen en frist på to dager på å innfri kravene deres. Sultestreiken utenfor regjeringskvartalet er midlertidig avblåst.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag ettermiddag møtte statssekretær i Utenriksdepartementet, Raymond Johansen (Ap) opp utenfor regjeringsbygningen.

Johansen kunne via megafon fortelle at Norge fortsetter å jobbe med å finne en løsning slik at de sivile i de konfliktfylte områdene på Sri Lanka kan komme under internasjonal beskyttelse.

– Vi har stor forståelse for den fortvilelsen og frustrasjonen dere opplever i forhold til den ytterste dramatiske situasjonen på Sri Lanka, sa Johansen.

Han lovte at Norge fortsatt vil være aktive med tanke på å hjelpe de sivile, og sa at utviklingsminister Erik Solheim (SV) vil følge situasjonen i løpet av påsken og stå i kontakt med giverlandene.

– Når partene ikke lenger ønsker å forhandle og når det er våpnene og militærbruken som taler sitt språk, så er det også større begrensninger i hva land som Norge kan bidra med, sa Johansen.

Han understreket at Norge i mange år har fulgt fredsprosessen på Sri Lanka tett, og også bidratt med bistandsmidler.

– Vi jobber nå hardt for å sikre en humanitær korridor slik at medisiner og mat kan komme inn til de 150.000 som er presset sammen på et stadig tettere område, sa UDs statssekretær.

Kravliste

Demonstrantene presenterte en liste med tre krav til regjeringen, der de blant annet forlangte at Norge må innkalle til et hastemøte med de tre giverlandene, USA, EU og Japan, samt sende en henvendelse til den srilankiske regjeringen med krav om en umiddelbar våpenhvile.

Demonstrantene krevde også at Norge må arbeide for at internasjonale observatører kan sendes inn i krigssonen, og for at mat, medisiner og helsepersonell blir sluppet inn i krigssonen.

Hvis kravene ikke blir innfridd av den norske regjeringen, vil demonstrantene fortsette å oppholde seg på plassen foran regjeringsbygget, samt fortsette sultestreiken som flere innledet tirsdag.

– Det er ingen som kan stille noe ultimatum til den norske regjeringen. Vil de fortsette å demonstrere får de gjerne gjøre det, men vi er opptatt av å se hva vi kan bidra med for å finne en løsning, sa Raymond Johansen.

Kritiserte Norge

Johansen diskuterte en halvtime med opprørte demonstranter, som ikke fikk de konkrete svarene de ønsket, og som ropte slagord som «Norge støtter folkemord» og «Solheim har lurt oss» da statssekretæren forlot området.

Johansen følte at demonstrantene ga Norge vel mye skyld for situasjonen på Sri Lanka.

– De har et stort engasjement, men det jeg ikke kan skjønne er at de legger nesten mer skyld på den norske regjeringen enn på LTTE. Det synes jeg ikke noe om. Det må gå an å stille spørsmål tilbake også om LTTEs rolle, sier Johansen.

Flere demonstranter løp ut i Akersgata og la seg ned på gaten for å sperre for biltrafikken. Etter noen minutter, ved hjelp av meddemonstranter og politiet, flyttet demonstrantene seg tilbake til plassen foran regjeringsbygget hvor de har oppholdt seg det siste døgnet.

De har nå gitt regjeringen to dagers frist på å etterkomme kravene de presenterte for statssekretær Johansen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus