FN-ekspert advarer mot blodbad på Sri Lanka

FARLIG: Situasjonen på Sri Lanka er prekær, og det kan bli snakk om et blodbad i løpet av kort tid, advarer FN-ekspert. Foto: Scanpix.
FARLIG: Situasjonen på Sri Lanka er prekær, og det kan bli snakk om et blodbad i løpet av kort tid, advarer FN-ekspert. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn FN-ekspert advarer mot blodbad på Sri Lanka de kommende dagene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tamiler i Vesten er frustrert over verdenssamfunnets manglende interesse for konflikten.

Mellom 100.000 og 200.000 sivile tamiler er i en svært utsatt situasjon, stuet sammen på en liten kystremse nordøst på den borgerkrigsherjede øya. Her er de fanget mellom styrker fra den tamilske LTTE-geriljaen og regjeringssoldater.

– Over 100.000 sivile er fanget her, uten tilgang på mat og vann. Situasjonen for dem er livstruende, nå som Tamiltigrene er trengt opp i et hjørne i krigssonen av regjeringsstyrkene, sier den uavhengige menneskerettseksperten Walter Kälin. Han er utnevnt som FNs spesialutsending for menneskerettigheter for fordrevne personer.

– Vi må for enhver pris unngå et blodbad, sier Kälin i et intervju med den Genève-baserte radiostasjonen WRS.

Ber partene ta pause

Kälin oppfordrer begge parter til å ta en pause i krigføringen for å la sivile få mulighet til å slippe ut av området, og å la hjelpearbeidere komme inn og gi livsviktig hjelp til menneskene som befinner seg i sonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

LTTE har av flere blitt beskyldt for å bruke sivile tamiler som levende skjold. Samtidig beskylder LTTE regjeringshæren for å bombe sivile inne i den såkalte sikkerhetssonen, noe myndighetene i Colombo benekter.

Kälin oppfordrer regjeringshæren om «betingelsesløst å respektere» sikkerhetssonen, som er på beskjedne 20 kvadratkilometer.

– Vesten må bry seg

Fortvilte tamiler demonstrerer flere steder i Vesten mot det de mener er manglende interesse fra verdenssamfunnet for tragedien som skjer på Sri Lanka.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristian Stokke, professor i samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo, påpeker overfor NTB at ingen land har kommet med sterke fordømmelser av krigen.

Han mener det er grunn til å tro at regjeringen i Colombo mottar militær rådgivning og etterretningsinformasjon fra USA og India, og han omtaler disse landene som «ganske klare støttespillere» til regjeringens krigføring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig har krigen ikke kunnet gjennomføres så raskt og effektivt som mange trodde, noe som har ført til en ekstrem humanitær situasjon for sivilbefolkningen.

– Det at LTTE har holdt ut så lenge, er blitt et stort problem for både Colombo, New Delhi og Washington, sier Stokke.

LTTE eneste talerør

I tillegg til fortvilelsen og frykten for hva som skjer med de sivile på Sri Lanka, er også mange tamiler frustrerte over at LTTE-geriljaen nærmest har fått enerett på å tale tamilenes sak.

– Det er en fornærmelse mot det tamilske folk at det eneste som representerer dem er Tamiltigrene, en gruppe som ikke bare systematisk har utryddet den politiske ledelsen for Sri Lankas tamiler, men som også har utradert hele den moderate Shinala-ledelsen. Tamiltigrene har også hindret tamiler fra å stemme i valg, skriver Sonali Samarasinghe Wickrematunge i en kronikk i avisa The Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ofrer sivile liv

Hun er enken etter den regjeringskritiske redaktøren Lasantha Wickrematunge, som ble drept i et attentat i Colombo i januar. Ingen har tatt på seg skylden for drapet, men regjeringen på Sri Lanka er blitt anklaget for å lukke øynene for volden mot mediefolk, og endog for å stå bak den.

Ifølge Sonali Samarasinghe Wickrematunge bryr verken regjeringshæren eller Tamiltigrene seg om at sivile liv går tapt i den blodige konflikten.

– Det er uvesentlig for begge sider i denne krigen at hundrevis av mennesker kommer til å dø de nærmeste dagene. Er det rart srilankere i Vesten er sinte og fortvilte, skriver hun.