20 amerikanere tatt til fange

20 amerikanere tatt til fange
20 amerikanere tatt til fange

<pSomaliske pirater kapret et danskeid skip med et amerikansk mannskap onsdag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et amerikansk-flagget, danskeid skip ble angrepet cirka klokken 07.30, 240 nautiske mil utenfor den somaliske byen Eyl, sier løytnant Nathan Schaeffer i den amerikanske 5. flåte til AFP.

Det er det danske selskapet Maersk som eier skipet gjennom et amerikansk datterselskap. De bekrefter at mannskapet på 20 er utelukkende bestående av amerikanere.

Skipet var på vei til Mombasa i Kenya da det ble angrepet. USA har ytret sin bekymring for utviklingen, men har foreløpig ikke kunngjort hva de ønsker å gjøre.

- Vi har sett rapportene, og de siste ser at piratvirksomheten utenfor Somalia er et fortsettende problem, sier talskvinnen Megan Mattson ved det amerikanske utenriksdepartementet.

Ekstra advarsler

De siste advarslene fra det internasjonale innsatsstyrken som patruljerer havområdet utenfor Somalia kom tirsdag. Da ble handelsskip i området bedt om å være ekstra oppmerksomme som følge av de siste kapringene.

- Vi fortsetter å understreke viktigheten av forberedelser fra handelsflåtens side, skrev viseadmiral Bill Gortney i en melding. Han er sjef for styrken kalt Combined Maritime Forces.

- Vi samordner innsatsen til de forskjellige marinene som opererer i regionen. Likevel, som vi har sagt før, internasjonale marinefartøyer er ikke nok til å stanse piratene. Problemet starter på land, og der har vi ingen myndighet, fortsatte meldingen.

Familie tatt til fange

Et britisk fraktskip, et tysk containerskip, en slepebåt fra Jemen samt en fransk yacht med en familie på tre om bord er bare noen av skipene som har blitt utsatt for piratene de siste dagene.

- Til tross for et større nærvær av krigsskip er det usannsynlig at skip og fly er nærme nok til å hjelpe skipene som blir angrepet. Størrelsen på problemet kan ikke bli overdrevet, fortsetter meldingen fra viseadmiral Gortney.

Stort område

Området piratene opererer i er fire ganger så stort som Texas, eller størrelsen av Middelhavet og Rødehavet kombinert.

Mer enn 130 angrep, deriblant 50 vellykkede kapringer, ble rapportert i 2008. De fleste skjedde i Adenbukta, der 16.000 skip årlig tar seg inn i Rødehavet, noe som gjør området til et av det travleste for handelsskip i verden.

Minst 18 skip og flere enn 150 personer blir nå holdt fanget av pirater.

Personvernpolicy