Kort etter dør Ian (47)

Kort etter dør Ian (47)
Kort etter dør Ian (47)

<pIan Tomlinson døde under G20-opptøyene. Nå skal politiet granskes.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den britiske avisa The Guardian som har fått tilgang på videoopptaket av 47-årige Ian Tomlinson, som ifølge avisas kilder var en avisselger som uforvarende endte midt i opptøyene i London under G20-toppmøtet i forrige uke.

Blir angrepet

Videoen viser at Tomlinson, som skal ha vært på vei hjem fra arbeid, går foran en gruppe politifolk. Han har hendene i lommene og snakker ikke til noen. Likevel får et slag bak på låret med en batong, og sekunder senere får han en hard skubb i ryggen av den samme politimannen, og 47-åringen går hardt i bakken. Noen korte øyeblikk senere dør han av et hjerteinfarkt.

Nå har Guardian samlet inn informasjon rundt dødsfallet, og har sendt alt over til den britiske spesialenheten for politisaker.

Kommenterer ikke

I en offisiell pressemelding har politiet i London Metropolitan kommentert dødsfallet, men hendelsene som ledet opp til hjerteinfarktet er ikke nevnt med et ord. Mannen som tok videoen, en bankansatt fra New York, sier det er denne unnfallenheten som fikk ham til å stå fram med videoen.

- Det var klart for meg at Tomlinsons pårørende ikke fikk svar, sier han til avisen.

Og hendelsene på videoen blir bekreftet av flere andre vitner, og flere bilder av hendelsen. Flere forteller at Tomlinson ble hundset og presset avgårde, og at han var slått i bakken flere ganger.

- Vil granske

Lederen for kommisjonen for uavhengige undersøkelser av politiklager (IPCC) forteller Guardian at flere vitner har stått fram og sagt det var kontakt mellom politiet og 47-åringen, og at de vil granske hendelsenenøye.

- Det viktigste er å slå fast hvorvidt kontakten mellom politimannen og Tomlinson kan ha ledet til hjerteinfarktet, sier leder Deborah Glass i London IPCC til avisa.

Personvernpolicy