– Verden gjør lite for å stanse krigen på Sri Lanka

Sultestreikende tamiler sitter fortsatt foran statsministerens kontor, onsdag. Kavery Radhakrishnan (tv) og Sutha Ratnavel, begge 18 år, sitter blandt de sultestreikende jentene/kvinnene i det blå teltet. Foto: Berit Roald / SCANPIX
Sultestreikende tamiler sitter fortsatt foran statsministerens kontor, onsdag. Kavery Radhakrishnan (tv) og Sutha Ratnavel, begge 18 år, sitter blandt de sultestreikende jentene/kvinnene i det blå teltet. Foto: Berit Roald / SCANPIX

<pIngen internasjonale aktører gjør særlig mye for å stoppe krigen på Sri Lanka. Det skyldes at land som India og USA ønsker å bli kvitt Tamiltigrene, mener Sri Lanka-ekspert Kristian Stokke.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigen på Sri Lanka

• Siden 1972 har Tamiltigrene (LTTE) kjempet for å få opprettet en egen tamilsk stat i de nordlige og østlige delene av Sri Lanka. Borgerkrigen brøt ut i 1983.

• I desember 2001 innførte både LTTE og regjeringshæren ensidig våpenhvile.

• Mer enn 76.000 mennesker er drept i krigen.

• Det siste året er områdene under LTTEs kontroll redusert fra rundt 18.000 til mindre enn 100 kvadratkilometer nordøst i landet.

• Militæret gjorde det 5. april klart at de har inntatt alle LTTEs områder, bortsett fra en sikkerhetssone der over 100.000 sivile oppholder seg. (©NTB)

– Ingen har kommet med sterke fordømmelser av krigen. Ikke noe land har tatt i bruk pressmidler, sier Stokke til NTB, som er professor i samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo.

Han mener det er grunn til å tro at regjeringen i Colombo mottar militær rådgivning og etterretningsinformasjon fra USA og India, og han omtaler disse landene som «ganske klare støttespillere» til regjeringens krigføring.

Lunken respons

Eksil-tamiler har i ukevis fortvilt forsøkt å få verden til å gjøre mer for å stanse krigen i hjemlandet. Men til nå har responsen vært lunken. Heller ikke fra EU er det kommet mer enn forsiktige oppfordringer til våpenhvile.

– De toneangivende aktørene ser for seg at det er nødvendig å nedkjempe LTTE for å skape fred og stabilitet på Sri Lanka, sier Stokke.

Samtidig har krigen ikke kunnet gjennomføres så raskt og effektivt som mange trodde, noe som har ført til en ekstrem humanitær situasjon for sivilbefolkningen.

– Det at LTTE har holdt ut så lenge, er blitt et stort problem for både Colombo, New Delhi og Washington, sier Stokke, som mener at krigen etter hvert har utviklet seg til en faktisk krig mot den tamilske befolkningen, ikke bare mot LTTE.

– Tamiler generelt føler dette uansett om de er for eller imot LTTE, sier han.

Krever mer av Norge

Et hundretall demonstranter trosser regnet og det sure været i hovedstaden, og holder stand utenfor Statsministerens kontor. Om lag 20 av de tamilske aktivistene har innledet sultestreik, i protest mot det de oppfatter som en handlingslammet norsk regjering.

– Norge må ta initiativ til et hastemøte med USA, Japan og EU, slik at det kan bli en umiddelbar våpenhvile på Sri Lanka. Vi sitter her til vi får dette kravet innfridd, sier en av demonstrantene, 18 år gamle Arunthan Perinpasivam fra Drammen, til NTB.

Kald natt

Kavery Radhakrishnan (18) fra Lillestrøm er våt og hutrende kald når NTB møter henne tidlig onsdag morgen.

– Det vi gjennomgår her, er ingenting i forhold til det de opplever på Sri Lanka, sier hun.

– Vi har hatt flere som har gått rundt med pledd og dyner og tatt vare på dem som har sultestreiket. Andre har fått kaffe og annet varmt å drikke, så stemningen er god selv om det har vært en lang og kald natt, legger Arunthan til.

De tamilske aktivistene ber om humanitær hjelp og internasjonale observatører til Sri Lanka. Men kravet om et norskinitiert hastemøte er viktigst.

– Jeg forstår at tamilene i Norge føler en voldsom fortvilelse. Men jeg kan ikke utrette mirakler, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) tirsdag. Han la til at han gjerne kunne ta ny kontakt med EU, Japan og USA for å se om mer kan bli gjort for å stanse krigshandlingene.

– Den humanitære situasjonen på Sri Lanka er trolig den verste i verden i dag, med 150.000 til 200.000 mennesker presset sammen på en strand. De mangler både mat og vann, men det aller verste er bombardementene. Det finnes ingen beskyttelse mot tungt artilleri i området, noe som gjør at mange er døde, sier Solheim.

– Ikke nok

Miljø- og utviklingsministeren har selv virket som fredsmegler på Sri Lanka, og kjenner partene godt – også ledelsen i den tamilske opprørsgeriljaen LTTE. Han hevder Norge jobber på diplomatisk høygir for å få en slutt på krigshandlingene, men medgir at innflytelsen er begrenset.

– Vi er det suverent mest aktive landet i konflikten. Problemet er ikke hva Norge gjør, men hva partene gjør, sier han.

Verken Solheim, statsminister Jens Stoltenberg (Ap) eller andre statsråder har møtt opp foran regjeringskvartalet for å ta imot kravene fra demonstrantene. Det skuffer Arunthan Perinpasivam, som er aktiv i Tamilsk ungdomsforening.

– Ja, for å være helt ærlig. Jeg hører hva Solheim sier og erkjenner at han prøver, men det er ikke godt nok, sier han.

Verken Arunthan eller Kavery tror det vil bli fred om LTTE skulle legge ned våpnene og innrømme nederlag.

– Nei, det vil ikke skape fred. Uten LTTE, vil tamilene bli utryddet, sier Kavery.

– LTTE er drivkraften som har støttet opp og hjulpet befolkningen på Sri Lanka de 30 siste årene, legger Arunthan til.

Begge berømmer politiet som flere ganger natt til onsdag har vært innom demonstrantene for å se til at de har det greit.

– De lot oss sette opp et ekstra telt, og det er vi veldig glade for, sier Arunthan Perinpasivam.

Personvernpolicy