Beatles for sale

Fra høsten av kan alle platene til The Beatles kunne oppleves med ny lyd. Foto: AP Photo/Scanpix (arkiv)
Fra høsten av kan alle platene til The Beatles kunne oppleves med ny lyd. Foto: AP Photo/Scanpix (arkiv)

<pAlle platene til The Beatles kommer i nye eksklusive utgaver.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

John Lennon, George Harrison, Ringo Starr og Paul McCartney foreviget på flyplassen i London i 1965. Foto: AP Photo/ScanpixJohn Lennon, George Harrison, Ringo Starr og Paul McCartney foreviget på flyplassen i London i 1965. Foto: AP Photo/Scanpix

Det er ikke bare Rolling Stones som får backkatalogen sin oppgradert. Til høsten kommer samtlige 12 studioalbum fra The Beatles i nyrestaurerte utgaver.

Ifølge en pressemelding fra det legendariske bandets plateselskap, Apple Corps Ltd i samarbeid med EMI Music, lanseres de 12 klassiske Beatles-albumene i digitalt remastrede utgaver for aller første gang, melder bransjebladet Billboard.

Nyheten om at albumene kommer i oppgraderte utgaver sier imidlertid ingenting om The Beatles-katalogen omsider også vil gjøres tilgjengelig for digital nedlasting. Striden mellom plateselskapet Apple og dataprodusenten Apple (som blant annet står bak iPod, iTunes og Macintosh datamaskiner) har vært et kjent problem i en årrekke.

«Diskusjonen rundt digital distribusjon av katalogen vil fortsette», heter det i pressemeldingen.

Også som TV-spill

De 12 Beatles-platene, inkludert soundtracket «Magical Mystery Tour » som opprinnelig kun ble gitt ut som en EP i Storbritannia på 60-tallet, kommer til å bli relansert i forbindelse med utgivelsen av TV-spillet «The Beatles: Rock Band». Hver av CD-platene vil ellers inneholde utvidete booklets med både de originale og nye liner notes, samt sjeldne bilder som tidligere ikke har vært tilgjengelig for allmennheten. I en begrenset periode vil hver av platene i tillegg inkludere korte dokumentarfilmer om innspillingen av de forskjellige albumene.

Foruten at de 12 albumene kan kjøpes hver for seg, slippes de samtidig i en samleboks. Begge deler vil være i salg fra 9. september.

Albumene har gjennom en fireårsperiode blitt remastret i Abbey Road Studios i London, som i dag eies av plateselskapet EMI. Moderne teknologi skal med nøysom hånd ha ivaretatt originalopptakene gjennom overføringen fra analoge opptak til digitalt format.

En kuriositet i forbindelse med dette som kan være verdt å notere seg er at de fire første albumene; «Please Please Me » (opprinnelig sluppet i 1963), «With The Beatles » (1963), «A Hard Day's Night » (1964) og «Beatles For Sale » (1964), for aller første gang i sin helhet blir tilgjengelig med stereolyd på CD. De to samleplatene «Past Masters, Volume One » og «Past Masters, Volume Two» har også blitt oppdatert og slippes sammen på én felles disk.

Nytt dokumentarstoff

Boksen inneholder alle 14 Beatles-titler, men også en DVD-samling som består av dokumentarfilm. Disse eksklusive opptakene vil inneholde en rekke arkivmateriale, sjeldne fotografier og lydopptak fra samtaler i studio som aldri tidligere har vært offentliggjort.

Om ikke dette skulle være nok, så slippes det parallelt ytterligere en Beatles-boks: «The Beatles In Mono». Som tittelen indikerer, så er det her snakk om alle Beatles-innspillinger som opprinnelig ble mikset i mono. Denne boksen inneholder ti av albumene, men altså med de originale monomiksene. Boksen er utvidet med to disker til, som skal inneholde masterinnspillingene i mono, med samme låtsett som også er å finne på de to «Past Masters»-platene.

Personvernpolicy