Berlusconi: – Jordskjelvofre på campingferie

Byer av blå telt gror opp rundt L'Aquila for å huse tusener av mennesker som er blitt hjemløse etter det kraftige jordskjelvet mandag. Foto: Reuters / Max Rossi / SCANPIX.
Byer av blå telt gror opp rundt L'Aquila for å huse tusener av mennesker som er blitt hjemløse etter det kraftige jordskjelvet mandag. Foto: Reuters / Max Rossi / SCANPIX.

<pDe 17.000 som er blitt hjemløse som følge av jordskjelvet i Italia, bør se på det hele som en campingferie, sier statsminister Silvio Berlusconi.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den italienske statsministeren er kjent for å være svært frittalende og har gjentatte ganger kommet med uttalelser som mange har funnet upassende.

Onsdag sa Berlusconi til den tyske TV-kanalen N-TV at de som er blitt hjemløse etter jordskjelvet, har alt de trenger.

– De får både helsetilsyn og varm mat. Selvfølgelig er overnattingssituasjonen deres noe provisorisk for øyeblikket, men de bør se på dette som en campingferie, uttalte Berlusconi.

De fleste hjemløse tilbrakte natten i en av de mange teltleirene som er blitt satt opp rundt byen L’Aquila.

250 personer er så langt bekreftet omkommet etter jordskjelvet som rammet Abruzzo-regionen i det sentrale Italia natt til mandag.

Blå teltby

Et hav av blå telt sprer seg nå på åpne plasser rundt L’Aquila for å gi ly til de overlevende som har mistet sine hjem.

Likevel er det ikke nok telt, og mange tilbringer natten i bilene sine ved San Sisto-kirken. Frivillige fra den katolske hjelpeorganisasjonen Misericordia di Roma San Romano gikk fra bil til bil med tepper og varmt drikke.

– Det er 150 biler her, og i kveld har vi servert 220 varme måltider. De er sultne, sa en av de frivillige som syntes det var unødvendig å oppgi navnet.

Dagen før de skulle avløses av andre frivillige, uttrykte de bekymring for hvordan hjelpen blir organisert. Selv om det er bedt om flere telt, er det ikke nok, og det kommer ikke flere. Det er også altfor dårlige sanitærforhold med to toaletter for alle de hjemløse.

– De siste to nettene har jeg sovet tre timer. Jeg fysisk og mentalt utslitt på grunn av søvnmangel og frykt, sa 35 år gamle Ilaria Ciani som bor i et telt på en idrettsplass utenfor L’Aquila.

Fortsetter letingen

Kraftige etterskjelv skaket opp redningsarbeidere som natt til onsdag fortsatte å lete etter overlevende i ruinene av den italienske byen L’Aquila.

En ung kvinne som hadde ligget fastklemt under en fem etasjer høy boligblokk i 42 timer, ble trukket fram fra ruinene.

Bestefar Renato Calesini jublet da det 20 år gamle barnebarnet Eleonora ble funnet i live. Men fire andre studenter ble funnet døde i ruinene av et studenthjem.

Mellom 10.000 og 15.000 bygninger er enten skadd eller ødelagt i 26 byer og landsbyer i L’Aquila-området. Onsdag innledes arbeidet med å evaluere bygningene som fortsatt står, for å se om de egnet til å flytte tilbake til.

Sivilforsvarssjef i Onna, Cristina DiTommaso, sier at letearbeidet er vanskelig fordi det arbeider mange udokumenterte innvandrere i landbruket i området.

Den første begravelsen av et av ofrene for jordskjelvet finner sted onsdag i byen Loreto Aprutino. (©NTB)

Personvernpolicy