Do-trøbbel i rommet

<strong>Kangler om do:</strong> Russiske og amerikanske romfartsmyndigheter krangler om bruk av taolettene ombord i den internasjonale romstasjonen. Her er den amerikanske astronauten Mike Fincke på tur i rommet. Foto: <a href="http://www.nasa.gov/mission_pages/station/main/iss009e29620_feature_prt.htm">NASA</a>
Kangler om do: Russiske og amerikanske romfartsmyndigheter krangler om bruk av taolettene ombord i den internasjonale romstasjonen. Her er den amerikanske astronauten Mike Fincke på tur i rommet. Foto: NASA

<pRussere og amerikanere krangler om dassen ombord i den internasjonale romstasjonen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Astronauter og kosmonauter får ikke lenger dele toalett ombord ISS.Astronauter og kosmonauter får ikke lenger dele toalett ombord ISS.

Den internasjonale romstasjonen (ISS) ble tatt i bruk i november 2000. Siden den gang har det vært 171 mennesker på besøk fra 15 land. Seks av disse har vært romturister som har betalt millioner av kroner for å oppleve å være vektløse.

Hittil har amerikanske astronauter og russiske kosmonauter levd side ved side i fred og fordragelighet. Den tiden ser ut til å være forbi. Det har nemlig oppstått en krangel om bruken av toalettene ombord. En slags kald krig mellom amerikanerne og russerne.

Lei av romturister

Astronautene får heretter kun bruke sine egne toaletter. En amerikaner som jobber i den russiske delen av romstasjonen må derfor ta seg tilbake til den amerikanske delen om han må på do, og motsatt for en russisk kosmonaut. Astronauter og kosmonauter får heller ikke dele matrasjoner lenger, som en følge av konflikten.

Ifølge BBC News skal bakgrunnen for krangelen være at amerikanerene har sett seg lei på at de må være med å betale for oppskytingen av romturister.

Senket moral

Do-konflikten skal vistnok ha senket moralen ombord på romstasjonen, men en kosmonauten sier at romfarerene holder seg hevet over slike tullediskusjoner.

– Det er politikere og byråkrater som ikke kan bli enige, ikke oss, sier kosmonauten Gennady Padalka til den russiske avisen Novaya Gazeta.

Om ikke amerikanerene og russerene blir enige om en løsning kan do-problemet bli større. Hittil har mannskapet ombord bestått av tre personer. I fremtiden skal antallet økes til seks.

I videoen over viser den amerikanske astronauten Mike Fincke hvordan han bodde da han var ombord i romstasjonen fra 14. oktober 2008 til 8. april 2009.

Ville du ha reist til romstasjonen selv om du vet at det krangles om doene ombord?

Personvernpolicy