- Burde fått Aker-aksjene gratis

Aker Solutions lokaler på Lysaker. Næringsminister Sylvia Brustad vil vite om aksjonæravtalen ble brutt da Kjell Inge Røkkes Aker ASA i forrige uke solgte fem selskaper til Aker Solutions. Foto: Morten Holm / SCANPIX.
Aker Solutions lokaler på Lysaker. Næringsminister Sylvia Brustad vil vite om aksjonæravtalen ble brutt da Kjell Inge Røkkes Aker ASA i forrige uke solgte fem selskaper til Aker Solutions. Foto: Morten Holm / SCANPIX.

<pDen reelle prisen på Aker-transaksjonene er 6,5 milliarder kroner, sier analytiker Terje Fatnes i SEB Enskilda. Han mener Aker Solutions burde fått de fem selskapene gratis.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvis en skulle angi hva som gir en fornuftig kapitalavkastning for Aker Solutions på selskapene de nå har overtatt, skulle de ikke betalt noen ting, sier Fatnes til Dagens Næringsliv.

Han har analysert milliard-transaksjonen mellom de Røkke-dominerte selskapene, og mener Aker Solutions har betalt 650 millioner kroner for mye når en sammenligner med aksjekursutviklingen for tilsvarende selskaper. Men når en regner inn de store fremtidige kapitalbehovene selskapene har påtatt seg, burde Aker Solutions fått aksjene gratis, sier Fatnes.

– Gjennom kjøpet påtar Aker Solutions seg kapitalforpliktelser på 4,8 milliarder kroner, som kommer i tillegg til kjøpsprisen. Av dette er 3,4 milliarder forpliktelser som Aker Solutions svært vanskelig kan komme seg unna fordi det er inngått kontrakter som ikke kan brytes uten svært store kostnader. Forpliktelsen for ferdigstilling av skipene i Aker Oilfield Services alene, er på nær 4 milliarder kroner. Skipene bygges av STX og det er ingen hensikt for dem å senke prisene, sier Fatnes.

Han mener dermed at den reelle kjøpsprisen for Aker Solutions er på 6,5 milliarder kroner for eiendelene de nå overtar.

– Dette er en helt feil bruk av kapitalen i Aker Solutions når man vet at det er så sinnssykt mye annet fornuftig man kan bruke penger på i dagens marked, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy