Norge vil nekte finnene øl i saunaen

Norge vil nekte finnene øl i saunaen
Norge vil nekte finnene øl i saunaen

<pKulturkollisjon i Mazar-e-sharif.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strenge norske alkoholregler kan sette en effektiv stopper for finsk sauna-kos i Afghanistan.

For mens finnene gjerne nyter en øl i badstuen etter lange dager i tjeneste for landet, er det totalforbud for norske soldater å drikke øl så lenge de er på afghansk jord.

Dette skaper en aldri så liten kulturkollisjon i den norske leiren i Mazar-e-Sharif i Nord-Afghanistan, der den norske kontingenten har hovedkvarteret sitt i Camp Nidaros, melder Bergens Tidende.

For om noen uker skal en gruppe med 35 finske soldater flytte inn hos nordmennene, og til sommeren kommer ytterligere 50-60 finner til leiren. Men før finnene vil flytte inn, må en avtale undertegnes. Og her vil finnene ha inn et eget punkt: De samme alkoholreglene skal gjelde her som i andre leirer med finner i Afghanistan. Det innebærer inntil to halvliterbokser med øl hver dag, så sant de ikke er i tjeneste.

Two can

Men det vil ikke den norske militærledelsen ha noe av.

– Camp Nidaros er vår leir, og der skal våre regler gjelde. Vi vil at alle soldatene skal følge det samme reglementet, seier major Snorre Nordstrand, juridisk rådgiver for den norske kontingenten i Afghanistan.

Nordmennene begrunner totalavholdet med at de aldri kan vite når soldatene må gå til aksjon, samt at det er vanskelig å kontrollere at soldatene bare drikker to bokser øl.

Men finnene lar seg ikke overbevise.

– Vår erfaring er at alt for strenge regler kan skape problemer. Vi har ikke hatt vansker med «two can»-regelen, seier Jyrki Iivonen, pressetalsmann i det finske forsvarsdepartementet, til Bergens Tidende.

Ingen øl, ingen sauna

Så der står saken. Finnene nekter å gi seg, mens nordmennene står på sitt. Ekstra vanskelig har det blitt da finnene som bor hos våre svenske naboer i

Camp Northern Lights, vegg i vegg med norske Camp Nidaros, opplever en helt annen gjestfrihet. Der får soldatene lov til å drikke to bokser øl – hver dag.

Jyrki Iivonen tror man vil komme fram til en løsning der finnene får lov til å drikke sine øl.

– Det første vi bygger, er en sauna. Og hva er vitsen med en sauna, om vi ikke får ta et par øl etterpå, spør Iivonen som ikke tror et alkoholforbud vil bli godt mottatt av de finske soldatene. (©NTB)

Personvernpolicy