Joly mener politiet må etterforske Aker-kjøp

SKAL GRANSKE SYLVIA OG KJELL INGE: Eva Joly er korrupsjonsjeger i verdensklasse. Nå skal hun granske Aker-transaksjonene. FOTO: Scanpix
SKAL GRANSKE SYLVIA OG KJELL INGE: Eva Joly er korrupsjonsjeger i verdensklasse. Nå skal hun granske Aker-transaksjonene. FOTO: Scanpix

<pKorrupsjonsjeger Eva Joly mener at opplegget for å granske Aker-transaksjonene ikke holder. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Politietterforskning er det eneste som kan gi et korrekt svar, sier hun.

– Alle saker der én eier sitter på begge sider av bordet, som Kjell Inge Røkke har gjort, her, er problematiske, sier Joly til Dagbladet.

Kritikere av Aker-transaksjonene har hevdet at Aker ASA fikk for godt betalt for selskapene som i forrige uke ble overført til delvis statseide Aker Solutions. Kritikken har ført til intern gransking i Aker og ekstern gransking i regi av Næringsdepartementet.

Intern gransking er Joly skeptisk til:

– Store pengebeløp, mye risiko og dobbeltroller gjør at misbruk av selskapets midler kan ha foregått. I en situasjon som denne bør det en skikkelig gransking til, man kan ikke stole på interne granskinger, sier hun.

Joly legger til at en politietterforskning er det eneste som vil gi et korrekt svar på hva som er skjedd.

Joly mener at ikke bare prisen i transaksjonen kan være et problem:

– Har selskapene en god likviditet? Hva er børshistorien deres den siste tiden? Kursen kan være lett å manipulere, mener Joly.

Om det doble eierskapet sier hun at Aker Solutions kan ha blitt fratatt valgfriheten som styret og daglig leder skal ha, til å fatte beslutninger til beste for selskapet. (©NTB)

Personvernpolicy