Hele familien slaktet

For femten år siden opplevde Isaac at fem menn stormet inn i huset og dro med seg moren og faren utenfor huset, hvor de ble henrettet.
For femten år siden opplevde Isaac at fem menn stormet inn i huset og dro med seg moren og faren utenfor huset, hvor de ble henrettet.

<pI dag er det 15 år siden 40 av familiemedlemmene hans ble drept. Kun han og to brødre overlevde.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Kongo

ABC Nyheters reportere Stein Ove Korneliussen og Erik Rolandsen er i Kongo.

Etter et mislykket forsøk på å ta knekken på opprørere, er situasjonen mer spent og verre enn på lenge.
Opptil en million mennesker er på flukt.

RWANDA (ABC Nyheter): 20-årige Isaac og hans familie hadde akkurat våknet etter nattens søvn da fem menn stormet inn i huset deres like utenfor Kigali i Rwanda. En av mennene var en nabo de kjente godt, og sammen med de fire andre, dro han moren og faren ut av huset. Der ble de regelrett henrettet av de fem mennene.

Isaac og hans brødre berget livet ved å løpe over til naboene.

- Faren min ble drept fordi han var tutsi. Moren min var hutu, og ble drept fordi hun var gift med en tutsi. Jeg var 20 år da det skjedde, og jeg dro brødrene mine med meg over til nabohuset, hvor det bodde hutuer. Det var grunnen til at vi overlevde.

Etter dette ble hele Isaacs familie utryddet – 40 totalt og 20 fra hver familie. Brødrene hans var tre og fem år da det skjedde.

Minnes de døde

Kistene var fylt med skjelettdelerKistene var fylt med skjelettdeler

Hans historie er slett ikke unik. Denne uken er det 15 år siden folkemordet i Rwanda begynte. Og mellom april og juni i 1994 ble 800.000 rwandesere myrdet. De fleste drepte var tutsier og de fleste drapsmennene var hutuer.

ABC Nyheter var i Rwanda, og overalt så vi folk valfarte til minnesteder hvor de mintes det som skjedde. Veien fra Kongo til Kigali myldret av folk, og det virket som om hele landsbyer gikk i samlet tropp til minnestedene rundt omkring.

Det var mange triste ansikter å se i Rwanda i gårDet var mange triste ansikter å se i Rwanda i går

I byen Cyanzarwe, ikke langt fra den kongolesiske grensen, var tusenvis av mennesker samlet for å minnes folkemordet. Ansiktene var triste. Noen gråt. Ordføreren holdt tale hvor han understreket at vi ikke må glemme det som skjedde.

I en kjeller under der menneskene sørger, fikk vi se seks kister på en halv ganger tre meter. Kistene var fylt bein bein, knokler og hodeskaller fra menn, kvinner og barn. Enkelte av skallene var så små at de måtte ha vært under to-tre år da de ble drept.

Tar seg av brødrene

Isaac sluttet skolen da de mistet familien for å ta seg av småbrødrene. På grunn av det er han ikke gift, og han har ikke egne barn.

- Jeg betaler studiene for begge brødrene mine. Når de er ferdig på skolen ønsker jeg å gifte meg og få egne barn.

Brødrene hans er i dag 18 og 20 år. Selv er han 35.

- Når jeg lukker øynene, ser jeg for meg mamma og pappa. Det skjer særlig om kvelden når jeg skal sove. Det gjør meg veldig trist og sint, og jeg får problemer med å sovne.

Presidenten skutt ned

Folkemordet startet etter at den daværende presidenten, Juvenal Habyarimana, som var hutu, ble drept. Flyet han satt i ble skutt ned over flyplassen i Kigali 6. april 1994.

Enkelte har beskyldt den nåværende presidenten, Paul Kagama, for å stå bak rakettangrepet. På den tiden var han leder av en tutsidominert opprørsgruppe.

Det var sørgestund i Rwanda tirsdagDet var sørgestund i Rwanda tirsdag

Kagame har hele tiden benektet dette, og han legger skylden over på hutuekstremister. I løpet av timer etter presidentens dødsfall, spredde det seg en bølge av vold fra hovedstaden og gjennom landet. Først tre måneder senere var det over. Da hadde 800.000 mennesker blitt drept.

Har lenge vært konflikter

Men nedskytingen av presidenten var ikke den eneste årsaken til Afrikas største folkemord i moderne tid.

Spenninger mellom etniske grupperinger i Rwanda er slett ikke noe nytt fenomen. Det har alltid vært konflikter mellom hutuene, som utgjør den etniske majoriteten, og tutsiene. Men siden kolonitiden har fiendskapet mellom dem økt.

De to etniske gruppene er faktisk veldig like. De snakker samme språk, de bor i de samme områdene og de følger de samme tradisjonene. Når det gjelder utseendet er tutsiene ofte kortere og tynnere enn hutuene. Enkelte hevder at de opprinnelig stammer fra Etiopia.

Under folkemordet ble døde kropper ble kastet i elver. Drapsmennene sa likene ble sendt tilbake.

Gradvis raseri

Over hele landet mintes de folkemordetOver hele landet mintes de folkemordet

Da belgierne styrte landet, hevdet de at tutsiene var overlegne hutuene. Dette ble naturlig nok tatt godt imot av tutsiene, og de fikk bedre utdannelse og bedre jobber enn hutuene.

Raseriet bygde seg gradvis opp, og i 1959 ble mer enn 20.000 tutsier drept i opptøyer. Enda flere flyktet til nabolandene Burundi, Tanzania og Uganda.

Da Belgia ga fra seg makten i 1962, tok hutuene deres plass. Tutsiene ble gjort til syndebukker for hver eneste krise landet opplevde.

I årene før folkemordet opplevde Rwanda økonomiske nedgangstider. Det førte til at president Habyarimana begynte å miste popularitet. Samtidig var nåværende president Kagame med på å danne RPF (Rwandian Patriotic Front). Målet deres var å fjerne Habyarimana og sikre sine egne rettigheter i hjemlandet.

Det finnes ingen beviser for at det var Kagame som skjøt ned presidenten, men nedskytingen var uansett starten på nedslaktingen.

FN gjorde ingenting

Denne mannen gråtDenne mannen gråt

Det internasjonale samfunnet stod på sidelinjen og så på nedslaktingen, og Rwanda ble i praksis overlatt til seg selv.

FN-styrken i landet var forhindret fra å foreta seg noe av flere medlemmer i Sikkerhetsrådet. Belgia var alene om å be om et utvidet FN-mandat, men etter at ti belgiske fredsstyrker ble drept mens de beskyttet statsministeren i april 1994, trakk landet seg ut. FN hadde instruksjoner om å evakuere utlendinger fra landet. Da Belgia trakk seg ut, forlot de en skole som var fylt med 2.000 flyktninger. Utenfor ventet militære hutuer. Da belgierne var borte, gikk hutuene inn i skolen og massakrerte alle, derav flere hundre barn.

I juli klarte RPF å ta Kigali, og fjerne regjeringen. De erklærte våpenhvile og den tre måneder lange massakren var dermed over.

Flyttet krigen til Kongo

To millioner hutuer flyktet til daværende Zaire, nåværende Den demokratiske republikken Kongo.

Nærværet av militante hutuer i Kongo, har ført til årevis med krig. Nå fører man en krig mot FDLR-gruppen, som består av rwandiske hutuer. Rwandiske styrker har flere ganger krysset grensen til Kongo for å ta hutuer.

Den største tutsigruppen i Kongo, CNDP, la ned våpnene sine i januar, og ble en del av regjeringshæren. De prøver i disse dager å bli et politisk parti.

Personvernpolicy