Dødstallet i Italia når 250

Redningsarbeidere lette natten gjennom etter overlevende etter jordskjelvet i Italia, men de ble hemmet av striregn og etterskjelv. Foto: Scanpix/Reuters.
Redningsarbeidere lette natten gjennom etter overlevende etter jordskjelvet i Italia, men de ble hemmet av striregn og etterskjelv. Foto: Scanpix/Reuters.

<p– Jeg orker ikke tenke på framtiden, sier jordskjelvofferet Angela Camon etter å ha tilbrakt en våt og kald natt i telt. Tirsdag kveld ble området igjen rystet av et kraftig etterskjelv.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kraftige etterskjelv skaket opp redningsarbeiderne som natt til onsdag fortsatte å lete etter overlevende i ruinene av den italienske byen L’Aquila. Mens dødstallet steg til 235, trakk redningsmannskapene fram en ung kvinne som hadde ligget fastklemt under en fem etasjer høy boligblokk i 42 timer. Noen timer senere måtte tallet igjen oppjusteres, etter at redningsmannskapene fant nye omkomne. Antallet døde er nå 250, melder NTB.

Bestefar Renato Calesini jublet da det 20 år gamle barnebarnet Eleonora ble funnet i live. Men fire andre studenter ble funnet døde i ruinene av et studenthjem.

I iskaldt vær lette redningsmannskapene videre til lyset av lamper etter at et kraftig etterskjelv tirsdag kveld førte til at murpuss og mursteiner drysset nedover frivillige og lokale innbyggere. Det kraftigste etterskjelvet målte 5,6 på Richters skala.

Ifølge borgermesteren i L’Aquila mistet en person livet i etterskjelvet, mens deler av byens basilika og jernbanestasjonen falt i grus. De tok i bruk en kran for å begynne å rive det som står igjen av studenthjemmet.

Blå teltby

Samtidig sprer det seg et hav av blå telt på åpne plasser rundt L’Aquila for å gi ly til de overlevende som har mistet sine hjem.

Likevel er det ikke nok telt, og mange tilbringer natten i bilene sine ved San Sisto-kirken. Frivillige fra den katolske hjelpeorganisasjonen Misericordia di Roma San Romano gikk fra bil til bil med tepper og varmt drikke.

– Det er 150 biler her, og i kveld har vi servert 220 varme måltider. De er sultne, sa en av de frivillige som syntes det var unødvendig å oppgi navnet.

Dagen før de skulle avløses av andre frivillige, uttrykte de bekymring for hvordan hjelpen blir organisert. Selv om det er bedt om flere telt, er det ikke nok og det kommer ikke flere. Det er også altfor dårlige sanitærforhold med to toaletter for alle de hjemløse.

– De siste to nettene har jeg sovet tre timer. Jeg fysisk og mentalt utslitt på grunn av søvnmangel og frykt, sa 35 år gamle Ilaria Ciani som bor i et telt på en idrettsplass utenfor L’Aquila.

50.000 hjemløse

Myndighetene antar at 50.000 mennesker mistet hjemmene sine i skjelvet. Men tirsdag kveld var antall hjemløse redusert til mellom 17.000 og 25.000 fordi mange flyttet inn til slekt og venner.

Mellom 10.000 og 15.000 bygninger er enten skadd eller ødelagt i 26 byer i L’Aquila-området. Onsdag innledes arbeidet med å evaluere bygningene som fortsatt står for å se om de egnet til å flytte tilbake til.

Italias president Silvio Berlusconi fikk selv et overblikk over de store skadene fra et helikopter tirsdag. Han sa at redningsarbeidet ville fortsette i to dager til, helt til det er sikkert at det ikke kan være flere overlevende.

Også i byen Onna ristet grunnen da etterskjelvene slo til, men det ble ikke noe panikk i en by der 40 av 300 innbyggere er døde.

Sivilforsvarssjef i Onna, Cristina DiTommaso, sa at letearbeidet var vanskeliggjort av at det er så mange udokumenterte innvandrere som arbeider i landbruket i området.

Den første begravelsen av et av ofrene for jordskjelvet finner sted onsdag i byen Loreto Aprutino. (©NTB)

Personvernpolicy