Meny

Brustad har valgt

SVARTE: Statsråd Sylvia Brustad under pressebriefen tirsdag kveld. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) har valgt advokatfirmaet Simonsen til å utrede de juridiske sidene ved de såkalte Aker-transaksjonene.

Under en pressekonferanse tirsdag kveld opplyste statsråden at hun siden fredag også har hatt advokatfirmaet Selmer i arbeid og at dette firmaet har fått sitt oppdrag forlenget.

Det var for øvrig Selmer som bisto departementet da proposisjonen om statens eierskap i Aker Holding ble utformet for snart to år siden.

Den finansielle ekspertisen har departementet ennå ikke valgt og mandatet for undersøkelsen er heller ikke formulert.

Alvorlige spørsmål

Brustad viste imidlertid til den oppmerksomheten som er rettet mot aksjonæravtalen i Aker Holding og de spørsmålene som er stilt rundt verdivurderingene som er gjort i forbindelse med salg av selskaper fra Aker ASA til Aker Solutions der staten gjennom Aker Holding eier 12 prosent.

Imidlertid er aksjonæravtalen slik utformet at staten med sine 12 prosent har veto i Aker Holding. Det samme har de to andre eierne, Aker ASA, og svenske Investor A/B samt SAAB.

– Min oppgave er å sikre statens interesser og verdier i denne saken, sa statsråden, men avslo å røpe hvilke planer hun hadde for den videre behandlingen av saken.

Hun understreket at de spørsmålene som er reist er meget alvorlige, men hadde ingen annen begrunnelse for de omfattende granskingene enn at det ble stilt spørsmål ved Aker-transaksjonene og at spørsmålene var alvorlige.

Kjøll vet mest

Selv om Brustad forsikret at hun skulle sørge for å få «alle kort på bordet» måtte hun innrømme at staten ikke har adgang til det samme omfattende materialet som den granskingen Berit Kjøll skal lede i regi av Aker Holding.

– Men også den gjennomgangen vil bli preget av uavhengige eksperter og jeg ser det bare som en fordel at det blir to ulike undersøkelser, sa statsråden.

– De spørsmålene som er stilt, vil jeg ha svar på, fastslo Brustad og forsikret at departementet jobbet «dag og natt» med denne saken.

Hun anslo ikke noe tidspunkt for utpeking av finansielle rådgivere eller tidsperspektiv for selve granskingen.

Derimot gjentok hun at ingen i departementet kjente til transaksjonene før den 30. mars, dagen før de ble presentert.

Proposisjonen

For juristene vil aksjonæravtalen være viktig, men også selve proposisjonen om statlig eierskap i Aker Holding vil være interessant for granskerne.

Et sted i proposisjonen heter det: «Aker ASA vil være industrielt førende og legge til rette for at Aker Holding styres i henhold til Aker ASAs styremodell så langt det passer og er forenlig med norsk lov.»

Et annet sted i proposisjonen skriver regjeringen at eventuelle synspunkter på eierstrategiske føringer fra staten må kanaliseres inn til styret i Aker Holding i forkant. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus