Fujimori fikk 25 år

STØTTE: Den tidligere president har hatt enorm støtte i folket, og også på domsdagen tok folk til gatene for å vise sin sympati med Fujimori. Foto: Scanpix.
STØTTE: Den tidligere president har hatt enorm støtte i folket, og også på domsdagen tok folk til gatene for å vise sin sympati med Fujimori. Foto: Scanpix.

<pPerus tidligere president Alberto Fujimori (70) er dømt til 25 års fengsel for forbrytelser mot menneskeheten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken mot Fujimori har vart i nærmere 16 måneder og er den lengste og mest kostbare i Perus historie. Tirsdag ble Fujimori kjent skyldig på alle de fire tiltalepunkter mot ham.

– Retten kunngjør herved at skyldspørsmålet på de fire tiltalepunktene mot ham er bevist hinsides enhver rimelig tvil, slo hoveddommer Cesar San Martin fast da han leste opp dommen.

Bakgrunnen for saken er flere tilfeller av drap og bortføringer under styresmaktenes kamp mot maoistiske opprørere da Fujimori var president i Peru på 1990-tallet. Nærmere 70.000 mennesker mistet livet i konflikten.

Dommen slår blant annet fast at Fujimori beordret en militær dødsskvadron til å utføre to massakrer i 1991 og 1992 hvor i alt 25 personer ble drept.

Dommen blir anket

Fujimori står selv fast på at han er uskyldig, og han hevder tiltalen mot ham er politisk motivert. Fujimoris forsvarsadvokater sier dommen vil bli anket.

Fujimori, som ble kalt «Kinamannen» på grunn av sin asiatiske herkomst, var president i Peru fra 1990 til 2000.

Han fikk æren for å ha reddet landet fra økonomisk sammenbrudd, og han ble svært populær da han lyktes i å beseire geriljaen som gikk under navnet Sendero Luminoso (Den lysende sti).

Lykken hans snudde ved årtusenskiftet, da han ble trukket inn i en alvorlig korrupsjonsskandale. Han flyktet til slutt til sine foreldres hjemland Japan og meddelte i en telefaks at han gikk av som president.

Japan nektet å utlevere Fujimori til Peru, men i 2005 ble Fujimori pågrepet under et besøk i Chile, og to år senere ble han utlevert derfra.

Han soner allerede en dom på seks års fengsel for maktmisbruk, og to korrupsjonssaker er i vente.

Datteren vil bli president

Fujimoris datter Keiko Fujimori (34) har sagt at hun vil stille som kandidat i presidentvalget i 2011 på sin fars vegne. Blir hun valgt, lover hun å benåde sin far. Meningsmålinger viser at hun er favoritt til å vinne valget.

Meningsmålinger viser samtidig at hver tredje spurte peruaner fortsatt støtter Alberto Fujimori, men flertallet tror han er skyldig.

En folkemengde samlet seg utenfor domstolen tirsdag med krav om frihet for den tidligere presidenten. Politiet grep inn for å roe situasjonen da tilhengere og motstandere av Fujimori barket sammen. (©NTB)

Personvernpolicy