Moldovas president: – Dette er et statskupp

SJANSELØSE: Politiet i Moldovas hovedstad ble hundset av 10.000 demonstranter. Foto: Scanpix.
SJANSELØSE: Politiet i Moldovas hovedstad ble hundset av 10.000 demonstranter. Foto: Scanpix.

<pOpposisjonen står bak et kuppforsøk i Moldova, hevder landets president Vladimir Voronin. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det de har gjort det siste døgnet, kan ikke betegnes som noe annet enn et kuppforsøk, sier Voronin, som lover at styresmaktene vil forsvare staten mot opposisjonens «forfølgelse».

Opposisjonen i Moldova sto tirsdag bak voldsomme demonstrasjoner mot regjeringen som følge av misnøye med søndagens valg. Ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti var regjeringen og opposisjonen blitt enige om å telle opp stemmene fra valget på nytt, men opposisjonslederen Vlad Filat avviste dette.

– Vi overleverte våre krav om nyopptelling av stemmene, stans i voldshandlingene og vår rett til å protestere på en fredelig måte. Men vi har ikke fått noe offisielt svar, sa Filat.

– Derfor fortsetter vi våre demonstrasjoner. Men vi ber våre tilhengere om å aksjonere rolig og uten provokasjoner, la han til.

Internasjonale observatører har bedømt valget som rettferdig. Men både demonstranter og opposisjonspolitikere mener valget var preget av feil og fusk, og krever at valget avholdes på nytt

Stormet nasjonalforsamlingen

Demonstranter brøt seg tidligere på dagen tirsdag gjennom politisperringer og stormet den moldovske nasjonalforsamlingen og presidentens kontor.

Mer enn 10.000 personer, hovedsakelig studenter, deltok i demonstrasjonene. En kvinne døde tirsdag, etter å ha blitt kvalt av røyken fra en brann i parlamentsbygningen, melder TV-stasjonen Moldova 1.

Rundt 30 demonstranter og seks politifolk skal ha blitt skadd i sammenstøtene, ifølge nyhetsbyråene AFP og Reuters.

– Vi vil være en del av Europa. Bedre død enn kommunist, var blant slagordene som ble ropt under demonstrasjonen.Det siste var også et av slagordene som ble brukt i Romania da kommunistleder Nicolae Ceausescu ble styrtet i 1989.

Viktig med engasjement

Tv-produsent Åsmund Brøvig, som har drevet hjelpearbeid for funksjonshemmede i Moldova og har god kjennskap til landet, mener at det på mange måter er bra at studentene har gått ut i gatene for å protestere.

– Det er fantastisk at ungdommene nå viser engasjement. Det er på tide, sier Brøvig, som viser til at det lenge har vært politisk apati i landet.

– Svært mange unge har reist fra landet fordi de ikke har sett utviklingsmuligheter. Oppslutningen ved valg har vært lav fordi mange har følt at det ikke hjelper å stemme på politikerne, som har rykte på seg for å være korrupte, sier Brøvig til NTB.

Bakgrunnen for dagens demonstrasjoner er en konflikt mellom den gamle garde som ser kommunistisk styre som en garanti for stabilitet, og den yngre generasjonen som ønsker en moderne og demokratisk utvikling med sterkere bånd til Vesten.

Kan rettferdiggjøres

– Demonstrasjonene kan rettferdiggjøres fordi det ikke var så mange som stemte på kommunistene. Folk fikk stemme flere ganger, hevdet nestleder i Det liberale partiet, Dorin Chirtoaca.

Opposisjonsleder Serafim Urecheanu fra partiet Vårt Moldova, mener at eneste løsning på konflikten nå er å lyse ut nyvalg.

EUs utenrikspolitiske sjef, Javier Solana, uttrykte tirsdag ettermiddag bekymring for urolighetene.

Kommunistene vant rundt 50 prosent av stemmene søndag. Det er nasjonalforsamlingen som velger presidenten, og nå ligger kommunistene an til å sikre valget av sin presidentkandidat. (©NTB)

Personvernpolicy