- Sykehusene må sikres bedre

Line Begby er informasjonskonsulent i det norske FN-sambandet. Foto og video: Andreas H. Lunde/ABC Nyheter.
Line Begby er informasjonskonsulent i det norske FN-sambandet. Foto og video: Andreas H. Lunde/ABC Nyheter.

<pTirsdag markeres verdens helsedag. Samtidig pågår rednings- og oppryddingsarbeidet etter jordskjelvet i Italia for fullt. Mangelen på sykehuskapasitet har vært katastrofal for flere av de skadde.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WHOs anbefalinger
* I jordskjelvrammede land som Japan, Pakistan og Peru har det blitt bygget sykehus ved hjelp av effective byggestandarder som har lave ekstrakostnader og er motstandsdyktige mot jordskjelv.
* I Mexico har sikkerheten til sykehus blitt gransket ved 100 helsestasjoner. Dermed har myndighetene blitt i stand til å vurdere hvilke bygg som er trygge og hvilke som trenger å utbedres.
* I Bangladesh, som gjentatte ganger har blitt rammet av sterke sykloner har regjeringen investert i å sikre bygg ment for helse, utdannelse og andre tjenester for landets innbyggere. Disse tåler flom, og kan dermed redde tusenvis av liv, mener WHO.

Kilde: WHO

Verdens helseorganisasjon feirer i dag Verdens helsedag ved å sette fokus på det store antall liv som kan reddes under jordskjelv, flom, krig og andre krisesituasjoner ved hjelp av skjerpet sikkerhetstenkning og kursing av personalet ved sykehuset, heter det i en pressemelding fra FN-organisasjonen.

- Verdens helsedag feires hver dag på den 7. april, for å minnes at verdens helsedag ble opprettet i 1948, sier informasjonskonsulent i FN-sambandet Line Begby til ABC Nyheter.

(se video i vinduet over)


Hovedtema for årets markering er sikring av sykehus og helseinstitusjoner mot katastrofer og ulykker.

Jordskjelvet i Italia mandag kostet ifølge nyhetsbyrået AFP mer enn 200 mennesker livet. Episenteret for mandagens jordskjelv var under den historiske byen L’Aquila, som ligger sentralt i Italia. Det var massive ødeleggelser opp til 30 kilometer fra stedet der de kraftigste rystelsene skjedde.

- Hendelsene i Italia viser hvor sårbare sykehus kan være mot naturkatastrofer, sier Begby.

- Den største utfordringen er overbelastningen av kapasiteten. Dette går ikke bare ut over de skadde, men også over den vanlige helsetjenesten for gravide og andre syke. Ellers kan det dreie seg om mangel på strøm og lignende, sier informasjonskonsulenten.

- Vi håper Norge vil fortsette å være en viktig bidragsyter til Verdens helseorganisasjon og at norsk ekspertise gjøres tilgjengelig for FN og FNs organisasjoner.

FN-sambandet jobber med å spre opplysninger og informasjon om FNs arbeid.

- Norge har gjennom FN gitt beskjed til Italia om at de stiller seg til rådighet i katastrofeområdene, men så langt har Italia signalisert at de ikke har så mye behov for assistanse utenfra.

Som andre eksempler på behov for sikring av sykehus trekker Begby frem tsunamikatastrofen i 2004 og syklonherjinger i Burma.

Årets aksjon lanseres i Kina, der over 87.000 mennesker mistet livet og over 11.000 hjelpestasjoner ble ødelagt i 2008.

Verdens helseorganisasjon oppfordrer verdens regjeringer til å sikre sykehusene under akutte krisesituasjoner ved å undervise helsearbeidere, designe og bygge sikre sykehus, pusse opp sykehus for å gjøre dem mer motstandsdyktige ved eventuelle naturkatastrofer, og sikre at ansatte og forsyninger er sikre.

Personvernpolicy