Obama landet i Irak

OVERRASKELSE: Barack Obama landet tirsdag i Irak, etter å ha vært i Tyrkia siden mandag. Foto: Scanpix.
OVERRASKELSE: Barack Obama landet tirsdag i Irak, etter å ha vært i Tyrkia siden mandag. Foto: Scanpix.

<pUSAs president Barack Obama kom tirsdag til Bagdad.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president sa han ønsket å få innblikk sikkerhetssituasjonen i landet.

Dårlig vær kom i veien for planene om å reise med helikopter for å møte Iraks politiske ledere. Dermed fikk Obama bare møte amerikanske militære ledere og soldater. Men ifølge talsmann Robert Gibbs ved Det hvite hus, ville Obama holde telefonsamtaler med irakiske ledere i stedet.

Da Obama landet i Bagdad sa den amerikanske presidenten at han ville besøke Irak slik at han personlig kunne få møte ledere i landet for å få bedre innblikk i sikkerhetssituasjonen.

Obama håpet også at besøket ville kunne bidra til at de ulike fraksjonene i landet kan finne fram til rettferdige og gode løsninger på problemene som ligger foran dem når de skal avvikle valg senere i år.

Takket for innsatsen

USAs president ønsket også selv å takke de amerikanske styrkene for deres innsats

– Vi har gjort betydelige framskritt her. Styrkene har gjort en ekstraordinær innsats. General Ray Odierno har bidratt til å lede en svært effektiv operasjon her, sa han.

General Odierno var en av de første Obama møtte etter at han landet.

Obama har gått inn for å trekke USAs kampstyrker tilbake fra Irak i løpet av 19 måneder. Han vil i stedet å øke innsatsen i Afghanistan

Men Obama ønsker ved sitt besøk å forsikre at han deler de militæres bekymring for hvordan Irak selv skal håndtere sikkerhetsspørsmålet når de amerikanske soldatene trekker seg ut.

Angrep

Selv om volden er blitt mindre omfattende det siste året, står irakisk sikkerhetsstyrker utvilsomt foran store utfordringer.

Dagen før Obama landet ble det utført en rekke koordinerte bombeaksjoner i Bagdad, der til sammen 37 mennesker ble drept. Tirsdag ble ni mennesker drept og rundt 20 såret i sjiadistriktet Kadhimiya nordvest i Bagdad.

Besøket i Irak er siste stopp på en lengre utenlandsreise for presidenten. Obama deltok først på G20-møtet i London, deretter på NATO-toppmøtet i tvillingbyene Strasbourg og Kehl. Til slutt var han på et to dager langt statsbesøk i Tyrkia.

Obama reiste til Bagdad fra Istanbul, og av sikkerhetsgrunner var besøket ikke kunngjort på forhånd. Det er Obamas første besøk i Irak som president i USA, men han har vært på besøk i Irak to ganger før han ble president. (©NTB)

Personvernpolicy