Meny

Melder færre bivirkninger

NEDGANG: Siden 2005 har det vært en 20 prosent nedgang i antall bivirkningsmeldinger fra leger. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor meldte legene om færre bivirkninger enn året før.

I 2008 ble det sendt inn cirka 1150 meldinger fra leger, mot 1250 året før. Siden 2005 har det vært en nedgang på 20 prosent i antall bivirkningsmeldinger fra legene, skriver Dagens Medisin.

Dette bekymrer Regionale Legemiddelinformasjonssentre(RELIS), som står bak registrering av bivirkningsmeldingene. Sammen med Legemiddelverket vil RELIS nå jobbe for å få leger til å rapportere mer.

Hanne Stenberg-Nilsen, spesialrådgiver i RELIS, påpeker at det er nødvendig å følge opp legemidlene når de blir markedsført og tatt i bruk av en mer sammensatt pasientgruppe og over lengre tid enn det som er tilfelle i kliniske studier, for å se hvilke bivirkninger som da melder seg.

- Ved klinisk bruk vil legene se bivirkningene over tid, også hos pasienter som har tilleggssykdommer. Dette er det svært viktig at vi får kunnskap om, sier Stenberg-Nilsen til Dagens Medisin.

Hun har ikke noe sikkert svar på hvorfor legene rapporterer stadig færre bivirkninger:


- Men det er sannsynlig at travelheten i helsevesenet spiller inn at de ikke tar seg tid til det, sier Stenberg-Nilsen.

En annen årsak kan være at meldeordningen er uoversiktlig.

- Vi har fått tilbakemelding på at det er forvirrende med forskjellige meldeordninger for bivirkninger fra legemidler og andre typer produkter. Vi må se nærmere på om det går an å samordne dette bedre, sier Stenberg-Nilsen.


Nå vurderes forskjellige tiltak for å få legene til å rapportere mer.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus