Melder færre bivirkninger

NEDGANG: Siden 2005 har det vært en 20 prosent nedgang i antall bivirkningsmeldinger fra leger. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
NEDGANG: Siden 2005 har det vært en 20 prosent nedgang i antall bivirkningsmeldinger fra leger. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pI fjor meldte legene om færre bivirkninger enn året før. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2008 ble det sendt inn cirka 1150 meldinger fra leger, mot 1250 året før. Siden 2005 har det vært en nedgang på 20 prosent i antall bivirkningsmeldinger fra legene, skriver Dagens Medisin.

Dette bekymrer Regionale Legemiddelinformasjonssentre(RELIS), som står bak registrering av bivirkningsmeldingene. Sammen med Legemiddelverket vil RELIS nå jobbe for å få leger til å rapportere mer.

Hanne Stenberg-Nilsen, spesialrådgiver i RELIS, påpeker at det er nødvendig å følge opp legemidlene når de blir markedsført og tatt i bruk av en mer sammensatt pasientgruppe og over lengre tid enn det som er tilfelle i kliniske studier, for å se hvilke bivirkninger som da melder seg.

- Ved klinisk bruk vil legene se bivirkningene over tid, også hos pasienter som har tilleggssykdommer. Dette er det svært viktig at vi får kunnskap om, sier Stenberg-Nilsen til Dagens Medisin.

Hun har ikke noe sikkert svar på hvorfor legene rapporterer stadig færre bivirkninger:


- Men det er sannsynlig at travelheten i helsevesenet spiller inn at de ikke tar seg tid til det, sier Stenberg-Nilsen.

En annen årsak kan være at meldeordningen er uoversiktlig.

- Vi har fått tilbakemelding på at det er forvirrende med forskjellige meldeordninger for bivirkninger fra legemidler og andre typer produkter. Vi må se nærmere på om det går an å samordne dette bedre, sier Stenberg-Nilsen.


Nå vurderes forskjellige tiltak for å få legene til å rapportere mer.

Personvernpolicy