Stormet parlamentet

OPPTØYER: 10.000 demonstranter gjør opprør etter det de mener er valgfusk. Foto: Scanpix.
OPPTØYER: 10.000 demonstranter gjør opprør etter det de mener er valgfusk. Foto: Scanpix.

<pRasende demonstranter brøt seg gjennom politisperringer og stormet den moldovske nasjonalforsamlingen og presidentens kontor tirsdag. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen og rasende studenter krever nyvalg i Moldova etter søndagens valg som ga kommunistene seieren.

Internasjonale observatører har bedømt valget som rettferdig. Men både demonstranter og opposisjonspolitikere mener valget var preget av feil og fusk, og krever nå at valgene avholdes på nytt.

Demonstranter brøt seg tirsdag gjennom politisperringer og stormet den moldovske nasjonalforsamlingen og presidentens kontor, ifølge nyhetsbyråene AFP og Reuters.

Politiet forsøkte å stanse demonstrantene med vannkanoner, men klarte ikke å hindre at demonstrantene tok seg inn i parlamentsbygningen og knuste vinduer. Møbler og annet inventar ble kastet ut på gata og satt fyr på.

Mer enn 10.000 personer, hovedsakelig studenter, skal ha deltatt i demonstrasjonene, som senere forflyttet seg videre til bygningen der presidenten har sitt kontor. Rundt 30 demonstranter og seks politifolk skal ha blitt skadd i sammenstøtene.

– Vi vil være en del av Europa. Bedre død enn kommunist, var blant slagordene som ble ropt under demonstrasjonen. Demonstrantene lover å fortsette protestene til kravet blir innfridd.

«Bedre død enn kommunist» var også et av slagordene som ble brukt i Romania da kommunistleder Nicolae Ceausescu ble styrtet i 1989.

Viktig med engasjement

Tv-produsent Åsmund Brøvig, som har drevet hjelpearbeid for funksjonshemmede i Moldova og har god kjennskap til landet, mener at det på mange måter er bra at det nå vises politisk engasjement.

– Det er fantastisk at ungdommene nå viser engasjement. Det er på tide, sier Brøvig, som viser til at det lenge har vært politisk apati i landet.

– Svært mange unge har reist fra landet fordi de ikke har sett utviklingsmuligheter. Oppslutningen ved valg har vært lav fordi mange har følt at det ikke hjelper å stemme på politikerne, som har rykte på seg for å være korrupte, sier Brøvig til NTB.

Bakgrunnen for dagens demonstrasjoner er en konflikt mellom den gamle garde som ser kommunistisk styre som en garanti for stabilitet, og den yngre generasjonen som ønsker en moderne og demokratisk utvikling med sterkere bånd til Vesten.

Kan rettferdiggjøres

Opposisjonsleder Serafim Urecheanu fra partiet Vårt Moldova, mener at eneste løsning på konflikten nå er å lyse ut nyvalg.

– Vi krever nyvalg. Og vi vil vinne det, framholdt Urecheanu, som tidligere var en svært populær ordfører i hovedstaden.

– Demonstrasjonene kan rettferdiggjøres fordi det ikke var så mange som stemte på kommunistene. Folk fikk stemme flere ganger, hevdet nestleder i Det liberale partiet, Dorin Chirtoaca.

EUs utenrikspolitiske sjef, Javier Solana, uttrykte tirsdag ettermiddag bekymring for urolighetene.

– Jeg ber begge sider om å avstå fra vold. Angrep på regjeringsbygg er uakseptabelt, understreket han.

Kommunistene vant rundt 50 prosent av stemmene søndag. Det er nasjonalforsamlingen som velger presidenten, og nå ligger kommunistene an til å sikre valget av sin presidentkandidat. Kommunistene får nemlig trolig 61 plasser i nasjonalforsamlingen som til sammen har 101 seter. (©NTB)

Personvernpolicy