The Decemberists: «The Hazards Of Love» (Rough Trade/Indie)

Smittende ambisiøst

The Decemberists gjør helomvending på sitt nye konseptalbum. Foto: Rough Trade (promo)
The Decemberists gjør helomvending på sitt nye konseptalbum. Foto: Rough Trade (promo)

<pThe Decemberists nye konseptalbum er nesten som et teaterstykke. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«The Hazards Of Love»«The Hazards Of Love»

Det femte studioalbumet fra The Decemberists er et vaskeekte konseptalbum med alle fordeler og ulemper det fører med seg.

Indieheltene fra Portland, Oregon, har bygget seg opp en solid fanskare gjennom sine foregående utgivelser. Det var spesielt etter den flotte forgjengeren «The Crane Wife» fra 2006 at bandet opplevde noe som må kunne kalles et gjennombrudd.

Et gjennombrudd i den forstand at de for første gang hadde en utgivelse på et av de fire store multinasjonale selskapene (Capitol, med distribusjon gjennom EMI). Dette ga dem muligheten til å nå ut til langt bredere publikum enn den smale gruppen indiehuer som hadde fulgt bandet i tykt og tynt frem til da.

Bratt karrierestige

Tre år har gått, vi skriver 2009 og The Decemberists tar et steg videre på sin bratte karrierestige med et konseptalbum med kjærlighet som tema. Et ambisiøst prosjekt som har blitt en like ambisiøs plate.

Med seg i oppsetningen (albumet er nærmest konstruert som en teateroppsetning) finner vi blant annet Shara Worden fra My Brightest Diamond og Jim James fra My Morning Jacket . Sammen med Colin Meloy og resten av The Decemberists bygges en massiv konstruksjon av en fortellingen som gjengis i plateform.

Albumet, hvis tittel er hentet fra Anne Briggs EP av samme navn fra 1966, teller hele 17 spor, inkludert introen «Prelude» og mellomspillet «An Interlude», samt fire nummererte utgaver av tittelsporet «The Hazards Of Love» (med fire forskjellige undertitler).

Musikalsk gjør The Decemberists en musikalsk helomvendig i forhold til hva de har gjort på tidligere plater, og byr på alt fra luftlett folkpop til aggressiv progrock. Men hvor ujevnhetene mellom de forskjellige partiene i «stykket» hårfint settes i et balansert system.

«The Hazards Of Love» er på ingen måte det enkleste trekket The Decemberists kunne tatt for å bli allemannseie. Det er likevel bidrag på albumet som bør fremheves som enkeltspor med potensial til å ta bandet til nye og uante høyder.

Fra folk til prog

På toppen av den bunken finner vi totalt uimotståelige «The Rake's Song» som briljerer med et refreng og et arrangement som sitter som støpt i øret, før «The Abduction Of Margaret» plutselig overtar og glir nærmest ubemerket over i «The Queen's Rebuke/The Crossing». Sistnevnte har klare referanser til Jefferson Airship (med Grace Slick) og psykedelisk 70-tallsprog av den suggererende og smittende sorten.

The Decemberists spiller med andre ord på mange strenger her. Samtidig. Og de lykkes i stor grad, selv om dette tidvis kan føles noe kaotisk og overveldende.

Alt i alt står «The Hazards Of Love» tilbake som et krevende, men vellykket konseptalbum anno 2009. Det er likevel vanskelig å fri seg helt fra tanken om at ideen bak konseputgivelser fungerte bedre på 70-tallet, da fenomenet også hadde sin storhetstid.

Personvernpolicy